Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Gratinovaný homár

Gratinovaný homár

Počet porcií: 3
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 45 min

Ingrediencie:

 
  • 3 ks homára (celkovo cca 2 kg)
  • 100 g mrkvy
  • 50 g zeleru
  • 50 g zeleniny
  • 100 g masla
  • 70 g hladkej múky
  • 7 dl mlieka
  • 3 dl smotany
  • 100 g syra Parmigiano reggiano
  • 0,2 dl olivového oleja extra virgine COSTA D’ ORO
  • muškátový oriešok
  • bobkový list
  • soľ Fleur de sel
  • limetka

Postup:

1. Do veľkého hrnca nalejeme do 2/3 vodu, pridáme do nej koreňovú zeleninu, bobkový list a soľ. Všetko uvedieme do prudkého varu. Hrniec musí byť neustále prikrytý pokrievkou, aby sa v jeho hornej 1/3 vytvorila para.

2. V takto pripravenom vývare varíme homáre. Vkladáme ich do hrnca po jednom hlavou dole a po ponorení homára do kúpeľa hrniec ihneď opäť prikryjeme pokrievkou.

3. Po cca 2 minútach prudkého varenia stiahneme oheň na minimum, čím dosiahneme mierny var. Čas varenia je cca 15 minút na 700 g hmotnosti homára

4. Takto pripravené homáre vyberieme z vývaru, pozdĺžne ich rozpolíme, z chvostovej časti vyberieme mäso a po rozstrihaní klepiet vyberieme mäso aj z nich. Mäso nakrájame na menšie kúsky.

5. Pripravíme si bešamelový sós z masla, múky a mlieka. Pridáme smotanu a parmezán.

6. Na panvicu si dáme olivový olej, na ktorom opečieme vyčistenú ulitu z homára a mäso z homára, ktoré vložíme do tejto ulity.

7. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením, potrieme bešamelom, posypeme parmezánom a necháme zapiecť v salamandre či rozohriatej rúre. Na záver všetko dochutíme limetkou.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Ryby a plody mora

Ryby a plody mora