Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Králik cibuliar

Králik cibuliar

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★★★
Čas prípravy: 3 h

Ingrediencie:

Mäso:

 
  • 1 400 g králičieho mäsa
  • 200 g mrkvy
  • 200 g zeleru
  • 150 g koreňovej zeleniny
  • 150 g žltej cibule
  • 100 g póru
  • 100 g zeleru
  • 20 g soli
  • čierne mleté korenie, nové korenie, bobkový list

Cibuľový vývar:

 
  • 200 g žltej cibule
  • 500 ml hydinového vývaru
  • 50 ml kuracieho demi-glace
  • 20 ml slnečnicového oleja
  • soľ, čerstvý tymian

Pečená šalotka:

 
  • 300 g šalotky
  • 50 ml olivového oleja
  • soľ

Cibuľové krúžky:

 
  • 150 g žltej cibule
  • 30 g hladkej múky
  • 250 ml oleja na smaženie

Cestíčko (k cibuľovým krúžkom):

 
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g vajec
  • 100 ml sódovky
  • 50 g ľadovej triešte
  • 20 g zemiakového škrobu

Cibuľové čipsy:

 
  • 100 g červenej cibule

Smažená cibuľa:

 
  • 200 g žltej cibule
  • olej na vyprážanie (z cibuľových krúžkov)

Cibuľová strúhanka:

 
  • 50 g vyprážanej cibule
  • 50 g jemnej strúhanky
  • 25 g masla (82 %)
  • soľ

Restovaná šalotka:

 
  • 250 g šalotky
  • 50 ml extra panenského olivového oleja
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 40 g cukru

Lahôdková cibuľka:

 
  • 400 g lahôdkovej cibule
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 50 g masla (82 %)
  • soľ

Špenátové čipsy:

 
  • 50 g baby špenátu
  • olej na vyprážanie (z cibuľových krúžkov)

Doplnok:

 
  • listový petržlen

Postup:

Príprava králika:

1. Očisteného králika vložíme do pripraveného zeleninového vývaru a pozvoľna varíme do zmäknutia mäsa.

2. Uvareného králika vyberieme z vývaru a oberieme mäso.

Poznámka: Výhodou tejto úpravy je, že mäso zostane šťavnaté a nemusíme používať bôčik.


Príprava doplnkov:

Cibuľový vývar: Cibuľu nakrájame na rezančeky a orestujeme na oleji dozlatista. Prilejeme kurací vývar, demi-glace, čerstvý tymian a necháme vylúhovať.

Pečená šalotka: Neolúpanej šalotke skrojíme korienok, vložíme ich na alobal, pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme a pečieme v rúre na 180 °C cca 15 minút. Vychladnutú šalotku prstami vylúpneme zo šupky osolíme a môžeme servírovať.

Cibuľové krúžky: Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska asi 5 mm hrubé. Obalíme ich najskôr v hladkej múke a následne v cestíčku pripravenom z múky, vajec, škrobu, sódovky a ľadovej triešte. Krúžky vyprážame vo vopred ohriatom oleji na 170 °C dozlatista. Vyprážané krúžky necháme odkvapkať na papierovej utierke.

Cibuľové čipsy: Olúpanú červenú cibuľu nakrájame pozdĺžne na tenké plátky a sušíme ich v sušičke (na ovocie či zeleninu); najlepšie deň vopred.

Smažená cibuľa: Olúpanú cibuľu nakrájame na kolieska a vyprážame dozlatista v oleji ohriatom na 170 °C.

Cibuľová strúhanka: Časť vyprážanej cibule vložíme do mixéra spoločne s preosiatou a na masle orestovanou strúhankou a rozmixujeme. Hotovú cibuľovú strúhanku osolíme.

Restovaná šalotka: Olúpanú šalotku nakrájame pozdĺžne na výseky, ktoré orestujeme na olivovom oleji dosklovita. Pridáme cukor, necháme ho skaramelizovať a následne zalejeme bielym vínom. Tekutinu necháme odvariť.

Lahôdková cibuľka: Umytú lahôdkovú cibuľku skrojíme a vložíme do zeleninového vývaru, v ktorom ju uvaríme na zhryz.

Špenátové čipsy: Listy baby špenátu vypražíme po jednom lístku tak, aby zostal jasne zelený. Necháme ho odkvapkať na papierovej utierke.


Servírovanie:

1. Na stred taniera nalejeme cibuľový vývar, doň preložíme guľaté zemiakové knedličky z klasického zemiakového cesta, k nim naaranžujeme kúsky vareného mäsa z králika, pečenú šalotku, vo vývare uvarenú cibuľku a vyprážanú cibuľku.

2. Vyprážané cibuľové krúžky priložíme zboku k zemiakovým guľkám, ktoré následne posypeme strúhankou.

3. Potom dekorujeme cibuľovými čipsami, lístkami vyprážaného špenátu a petržlenovou vňaťou.

Poznámka: K tomuto pokrmu sme zvolili guľaté zemiakové knedle, rovnako výborne budú ale ku králikovi chutiť napr. opečené šúľance.



Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina