Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Králičie guľky

Králičie guľky

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 90 minut

Ingrediencie:

Mäso:

 
  • 1 400 g králičieho mäsa
  • 300 g bravčového bôčika bez kosti
  • 500 ml mlieka (1,5 %)
  • 50 g žĺtkov
  • 20 g kamennej soli, čierne mleté korenie

Zeleninové guľky:

 
  • 500 g zemiakov (varný typ B)
  • 500 g mrkvy
  • 500 g muškátovej tekvice
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 g másla (82%)
  • soľ

Kukuričné pyré:

 
  • 500 g cukrovej kukurice
  • 110 g banánovej šalotky
  • 150 g masla (82 %)
  • 50 ml extra panenského olivového oleja
  • soľ

Doplnok:

 
  • listový petržlen

Postup:

Príprava mäsa:

1. Králika vykostíme a mäso zbavíme šliach. Očistené králičie mäso spolu s bravčovým bôčikom nakrájame a pomelieme. Mäso na mletie musí byť dôkladne vychladené.

2. Časť pomletého králičieho mäsa zmiešame so soľou, studeným mliekom, žĺtkom a čiernym mletým korením a vypracujeme z neho takzvaný prát. Potom do prátu pridáme zvyšné pomleté mäso a premiešame.

3. Z vymiešanej hmoty vytvarujeme malú placku, ktorú opečieme a ochutnáme. Ak je mäso správne dochutené, vytvarujeme z mäsa guľky s hmotnosťou cca 25 g.

4. Hotové guľky pečieme v rúre predhriatej na 170 °C cca 7 minút.


Príprava zeleniny:

1. Z olúpaných zemiakov, mrkvy a tekvice vykrajovačkou vykrojíme guľky, ktoré uvaríme na zhryz v zeleninovom vývare. Pre lepšiu chuť môžeme pridať aj kúsok masla.

2.Pred podávaním zeleninové guľky krátko orestujeme na masle spoločne s guľkami mäsa.

Náš tip: Ak si chceme uľahčiť prácu, zeleninu najskôr uvaríme a až potom z nej vykrajujeme guľky.


Príprava pyré:

1. Očistenú a nakrájanú šalotku orestujeme na masle, pridáme kukuricu a varíme domäkka cca 10 minút. Potom kukuricu rozmixujeme na hladké pyré, do ktorého vmixujeme kocky vychladeného masla.

2. V závere prípravy prilejeme trochu olivového oleja, ktorý pridá pyré na lesku. Všetko dochutíme soľou a prepasírujeme.


Servírovanie:

1. Na stred teplého taniera servírujeme jemné pyré, do ktorého striedavo aranžujeme teplé guľky mäsa a zeleniny. Pokrm doplníme lístkami petržlenu.




Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina