Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Dusené zajačie stehno s čiernou omáčkou a pečenými šúľancami

Dusené zajačie stehno s čiernou omáčkou a pečenými šúľancami

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★★☆
Čas prípravy: 3 hodiny

Ingrediencie:

Mäso:

 
  • 3000 g zajačie stehná
  • 150 g Aro Oravská slanina lisovaná
  • 20 g soľ kamenná
  • 0,5 g Horeca Select korenie čierne, mleté

Omáčka:

 
  • 250 g mrkva
  • 250 g zeler buľva
  • 150 g petržlen koreňový
  • 150 g Horeca Select cibuľa žltá
  • 200 g Horeca Select bravčová masť
  • 50 g cukor krupica
  • 1 g Horeca Select nové korenie
  • 1 g Horeca Select bobkový list
  • 1 g Horeca Select korenie čierne, celé
  • 30 g citrón (na šťavu)
  • 150 g lekvár slivkový (bez jabĺk)
  • 50 g perník na strúhanie
  • 750 g kompót brusnicový
  • 30 g hrozienka
  • 1500 g hovädzí vývar, vlastná výroba
  • 200 g víno červené, suché
  • 15g soľ kamenná

Šúľance:

 
  • 2000 g Horeca Select zemiaky varný typ B
  • 20 g soľ kamenná
  • 400 g múka hrubá
  • 200 g prepustené maslo

Cena za jednu porciu: 5,14 €

Pracovný postup:

Príprava mäsa (cca 20 minút):

1. Zajačie stehná odblaníme, prešpikujeme klínkami slaniny, ochutíme soľou a korením.

Príprava omáčky (90 minút):

1. Očistenú zeleninu nakrájame na plátky, olúpanú cibuľu na hrubo.

2. Z korenín si pripravíme odvar, a necháme ho vylúhovať.

3. Na časti masti si opečieme mäso, aby sa pekne zatiahlo a šťava zostala vnútri.

4. Mäso vyberieme, pridáme zvyšok masti, vložíme koreňovú zeleninu a restujeme ju.

5. Akonáhle sa začne sfarbovať do hnedastej farby, pridáme cibuľu a spoločne restujeme do zlatista.

6. Potom do základu pridáme cukor, odvar z korenia, citrónovú šťavu, lekvár, časť vína, brusnicový kompót a hrozienka.

7. Následne vložíme opečené mäso, ochutíme soľou, zalejeme vývarom a dusíme domäkka. Počas dusenia mäso za občasného miešania podlievame vývarom.

8. Ak máme mäso mäkké, vyberieme ho zo základu, do kastróla pridáme zvyšnú časť vína, nastrúhaný perník, zmiernime príkon tepla a ešte varíme miernym varom, aby sa perník úplne rozvaril.

9. Na záver omáčku prepasírujeme cez sitko a vložíme do nej späť mäso.

Príprava šúľancov (45 minút): 

1. Olúpané zemiaky nakrájame, zalejeme teplou vodou, osolíme a varíme úplne do mäkka. Mäkkosť skontrolujeme vpichom dvojzubej vidličky.

2. Pomocou pokrievky 2/3 vody scedíme, zemiaky zasypeme hrubou múkou, vareškou premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 15 minút prepariť múku. Hrniec môžeme nechať aj na kraji sporáka, ale pozor na pripálenie.

3. Následne zemiaky s múkou vypracujeme na hladkú hmotu pomocou pučidla či stroja.

4. Cesto si odvážime na dieliky s hmotnosťou 50 g (4 ks na porciu) a vytvarujeme šúľance.

5. Tie potom pred servírovaním opekáme zo všetkých strán na prepustenom masle do zlatista.

Servírovanie:

1. Stehno zajaca prelejeme čiernou omáčkou a doplníme porciou opečených šúľancov. Pokrm podávame na nahriatom tanieri.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina