Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Pečené jahňacie plece s pŕhľavovou plnkou

Pečené jahňacie plece s pŕhľavovou plnkou

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 2,5 hodiny

Ingrediencie:

 
  • 2 kg jahňacieho pleca bez kosti
  • 200 g šalotky
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 35 g čerstvého cesnaku
  • mleté čierne korenie, soľ

Šťava:

 
  • 500 m hydinového vývaru (vlastnej výroby)
  • 100 g masla (82 %)
  • celé čierne korenie
  • soľ

Pŕhľavová plnka:

 
  • 500 g žemlí
  • 200 g čerstvých pŕhľav
  • 200 g anglickej slaniny
  • 250 g vajec
  • 200 g masla (82 %)
  • 100 ml mlieka (1,5 %)
  • 150 ml smotany na šľahanie (31 %)
  • 150 g žltej cibule
  • muškátový oriešok
  • soľ

Pŕhľavy:

 
  • 800 g čerstvých pŕhľav
  • 100 g masla (82 %)
  • 15 g čerstvého cesnaku
  • soľ

Orientačná cena za porciu: 90 Kč

Postup:

1. Jahňacie plece zbavíme blán, osolíme, okoreníme, potrieme nastrúhaným cesnakom a zviažeme potravinárskym motúzom do pekného pravidelného tvaru. Takto pripravené plece opečieme na panvici na oleji zo všetkých strán.

2. Opečené plece vyberieme a na výpeku orestujeme nakrájanú šalotku. Potom šalotku preložíme do pekáča, pridáme opečené plece, mierne podlejeme vodou a všetko vložíme do rúry predhriatej na 170 °C.

3. Pečieme domäkka. Počas pečenia mäso podlievame vodou a podľa potreby obraciame. Hneď ako je mäso mäkké, vyberieme ho a výpek prelejeme do hrnca na prípravu šťavy.


Príprava šťavy:

1. Z výpeku odvaríme všetku tekutinu. Za stáleho miešania a občasného zastreknutia vody výpek vyrestujeme do zlatistej farby (kto chce, môže v tejto chvíli zaprášiť zľahka hladkou múkou), zalejeme pripraveným hydinovým vývarom, zredukujeme a precedíme.

2. Tesne pred servírovaním postupne vmiešavame kocôčky vychladeného masla. Tým šťavu zjemníme a zľahka zahustíme. Šťavu podľa potreby dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.


Príprava plnky:

1. Žemle nakrájame na kocky (cca 2,5 cm), vložíme do rúry a zapečieme do zlatista. Potom kocky žemle zvlhčíme mliekom a smotanou.

2. Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a zľahka orestujeme na časti masla. Pridáme na kocky nakrájanú anglickú slaninu, orestujeme a potom zmiešame s pripravenou navlhčenou žemľou.

3. Z pŕhľav otrháme listy, dôkladne ich umyjeme, prekrájame a pridáme do misky k žemli. Všetko zľahka premiešame.

4. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. Žĺtky vyšľaháme do peny spoločne s maslom a nastrúhaným muškátovým orieškom, potom zľahka vmiešame do žemľovej zmesi. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, ktorý ochutíme soľou, a opäť zľahka zmiešame so zmesou.

5. Hotovú plnku vložíme do vymasteného pekáča, pečieme v rúre predhriatej na 170 °C asi 30 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky pripravovanej plnky. Správne upečená plnka je prepečená a na povrchu zlatistá.


Príloha a servírovanie:

1. Z pŕhľav otrháme listy, dôkladne ich umyjeme a necháme odkvapkať. Na rozpustenom masle speníme na plátky nakrájaný cesnak, pridáme pŕhľavy a osolíme.

2. Na nahriaty tanier položíme najprv zapečenú plnku, ktorú doplníme čerstvo pripravenými pŕhľavami. Následne všetko zľahka podlejeme šťavou a na to položíme dva plátky jahňacieho pleca.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina