Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Morka s plnkou

Morka s plnkou

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: cca 6 hod.

Ingrediencie:

 
  • 1 chladená morka (5-6 kg)
  • 150 g masla
  • 50 g soli
  • Na plnku:

  • 450 g kvalitných cerstvých klobások
  • 25 g masla
  • 20 ml olivového oleja
  • 200 g bielej cibule
  • 100 g stopkového zeleru
  • 125 g para orechov
  • 175 g bieleho hriankového chleba
  • 225 g jablk
  • 10 g cerstvých šalviových lístkov
  • 1 chemicky neošetrený citrón (na kôru)
  • 1 žltok
  • cca 10 plátkov pancetty
  • sol, biele korenie

Postup:

Príprava plnky:

1. V panvici rozohrejeme maslo a olivový olej.

2. Cibulu, stonkový zeler a para orechy nasekáme nadrobno.

3. Opecieme ich na panvici dozlatista a necháme vychladnút.

4. Do misky vytlacíme fáš z klobások, pridáme olúpané a nasekané jablká, nakrájaný hriankový chlieb (bez kôrky), orestovanú zeleninu a orechy, nasekané šalviové lístky, citrónovú kôru a žltok.

5. Dôkladne premiešame a podla potreby dochutíme solou a bielym korením.

6. Polovicu zmesi použijeme ako plnku do morky, z druhej vytvarujeme 20 valcekov.

7. Zabalíme ich do priecne rozpolených plátkov pancetty, vložíme do pekáca a prikryjeme alobalom.

8. Pecieme 15 minút v rúre predhriatej na 190 °C, potom odoberieme alobal a pecieme neodkryté dalších 15 minút.


Príprava morky:

1. Hodinu pred prípravou vyberieme morku z chladnicky, umyjeme ju a osušíme.

2. Potom ju dôkladne osolíme na povrchu i vnútri a naplníme pripravenou plnkou.

3. Stehná zviažeme povrázkom a otvor pri krku zošijeme alebo stiahneme antikorovou ihlou.

4. Povrch dôkladne potrieme maslom.

5. Pecieme prsiami nahor pri 170 °C približne 4 – 5 hodín a podla potreby podlievame.

6. Pred koncom teplotu zvýšime, aby sa koža opiekla a bola chrumkavá.


Podávanie:

1. Morku krájame ostrým nožom na plátky a podávame so zemiakovou kašou, dusenou zeleninou a valcekmi upecenými v pancette.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina