Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Konfitované husacie prsia s lokšami a špenátom

Konfitované husacie prsia

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas přípravy: 5 hod 30 min

Ingrediencie:

Mäso:

 
  • 2500 g Husacie prsia 
  • 1000 g Soľ hrubozrnná 
  • 1 g Horeca Select Nové korenie celé
  • 20 g Horeca Select Tymian čerstvý
  • 1 g Horeca Select Klinčeky

Masť:

 
  • 2500 g Masť kačacia 
  • 1 g Horeca Select Bobkový list 
  • 1 g Horeca Select Nové korenie celé
  • 20 g Horeca Select Tymian čerstvý 
  • 1 g Horeca Select Klinčeky 
  • 140 g Mrkva 
  • 120 g Horeca Select Cibuľa žltá 
  • 140 g Zeler buľva 

Špenát:

 
  • 1000 g Špenát listový, čerstvý 
  • 200 g Maslo 82%
  • 10 g Soľ kamenná 
  • 30 g Cesnak čerstvý, český 
  • 70 g Šalotka banánová 

Lokše:

 
  • 1800 g Horeca Select Zemiaky varný typ B 
  • 600 g Múka hladká 
  • 100 g Horeca Select Masť bravčová vedierko 5 kg
  • 20 g Soľ kamenná 
  • 100 g Vajcia (v prípade potreby)

Šťava:

 
  • 100 g Horeca Select Cibuľa žltá 
  • 100 g Masť z konfi tu 
  • 100 g Kurací demi-glace, vlastná výroba 
  • 0.01 g Rasca celá
  • 1 g Soľ kamenná 
  • 300 g Hydinový vývar, vlastná výroba 

  • Orientačná cena za porciu: 4,23 €

Postup:

Konfitování pŕs (cca 5 hodín):

1. Husacie prsia umyjeme, osušíme a opečieme na panvici s malým množstvom masti z oboch strán. 

2. Očistenú zeleninu nakrájame na hrubšie kusy, taktiež opečieme a vložíme do rozohriatej kačacej masti spoločne s opečenými stehnami a bylinkami. 

3. Prsia konfi tujeme plne ponorené v masti, pri teplote do 90 °C počas 4,5 hodiny. (Mäso samo odpadá od kosti). 

4. Potom ich odstavíme z príkonu tepla a necháme ich mierne vychladnúť (cca 30 minút). 

5. Následne ich preložíme do jednoporciových vrecúšok spolu s tukom, necháme ich úplne vychladnúť a vákuovo zabalíme. 

6. Podľa servírovania ich priebežne ohrievame vo vodnom kúpeli a rozpekáme pod salamandrom. Masť použijeme na omastenie pokrmu.

Príprava lokši (cca 2 hodiny):

1. Uvarené zemiaky ošúpeme. 

2. Vychladnuté ich nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku, vajce, soľ a spracujeme. 

3. Cesto vyvaľkáme na plát 2 mm vysoký, vykrajujeme placky, ktoré opekáme nasucho na kameni či železnej platni. Doma použijeme malé množstvo masti a ťažkú panvicu. 

4. Po upečení a pri servírovaní lokše potierame masťou.

Príprava špenátu (cca 5 minút):

1. Listový špenát starostlivo preberieme a umyjeme, aby sme ho zbavili nečistôt. Necháme ho odkvapkať na sitku. 

2. Na panvici rozpustíme maslo, speníme na ňom nadrobno nakrájanú šalotku a plátky cesnaku. 

3. Potom pridáme listový špenát a iba ho na panvici prehrejeme. Dochutíme soľou. 

4. Akonáhle špenát zmenší svoj objem, ihneď ním plníme lokše a servírujeme.

Príprava šťavy (cca 15 minút):

1. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme s rascou na masti z konfi tovania dozlatista. 

2. Zalejeme vývarom, pridáme demi-glace, osolíme a povaríme asi 5 minút. 

3. Nakoniec šťavu precedíme cez jemné sitko.

Servírovanie:

1. Na ľavú stranu teplého taniera preložíme lokše plnené špenátom, na pravú stranu servírujeme dopečenú porciu husi. 

2. Mäso podlejeme šťavou.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina