Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Husací guláš s kapustníkmi - kantína

Husací guláš s kapustníkmi

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★☆☆☆
Čas prípravy: 75 minut

Mäso

 
  • 700 g husacích žalúdkov
  • 700 g husacích sŕdc
  • 500 g husacej pečene


Omáčka:

 
  • 500 g žltej cibule
  • 120 g bravčovej masti
  • 30 g mletej sladkej papriky
  • 50 g paradajkového pretlaku
  • 100 g hladkej múky
  • 0,02 g drvenej rasce
  • 0,01 g mletého čierneho korenia
  • 20 g čerstvého majoránu
  • 1 000 ml hydinového vývaru vlastnej výroby
  • 40 g čerstvého cesnaku


Kapustník

 
  • 1 000 g zemiakov (varný typ A)
  • 750 g kyslej kapusty
  • 150 g žltej cibule
  • 3 g zemiakového škrobu
  • 150 g polohrubej múky
  • 150 g vajec 
  • 15 g soli 
  • 50 g masti (na vymastenie pekáča)


Doplnok:

 
  • 10 g čerstvého majoránu


 Cena za porclu:
1,12 eura

Príprava

Príprava mäsa a omáčky:

1. Husacie žalúdky, srdce i pečeň očistíme a nakrájame na väčšie kusy.

2. V kastróle rozpustíme masť, vložíme nakrájanú cibuľu a restujeme pozvoľna do zlatej farby.

3. Ak sa cibuľa začne pripekať, základ mierne zastrekneme vodou, napečené kúsky odvaríme a pokračujeme v restovaní.

4. Do základu pridáme pretlak, znížime príkon a pozvoľna ho orestujeme, aby bol pretlak lesklý a oddelil sa od tuku.

5. Potom pridáme mäso, dôkladne ho opečieme, následne posypeme mletou paprikou a znovu orestujeme.

6. Potom základ zalejeme vývarom, ochutíme soľou, čiernym korením, strúhaným cesnakom a drvenou rascou.

7. Guláš prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka – počas dusenia mäso občas zamiešame a doplníme tekutinu.

8. Mäkké mäso vyberieme kovovým podberákom, tekutinu so základom zredukujeme na tuk, znížime príkon, všetko zasypeme múkou a opäť pozvoľna restujeme, kým múka nezozlatne.

9. Potom všetko zalejeme vývarom, rozšľaháme metlou a varíme asi 10 minút.

10. Nakoniec omáčku precedíme, vložíme do nej mäso a všetko dochutíme strúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.


Príprava kapustníka:

1. Cibuľu nakrájame nadrobno, polovicu olúpaných zemiakov nastrúhame na jemnom strúhadle, druhú polovicu na hrubom. (Strúhame do vody, aby zemiaky nezhnedli.)

2. Následne z nich rukami dôkladne vytlačíme vodu a vložíme ich do misy.

3. Kyslú kapustu precedíme, pokrájame a pridáme do misy k zemiakom spolu so škrobom, cibuľou, vajcami, múkou a soľou.

4. Všetko ručne premiešame a rovnomerne rozložíme do vymasteného pekáča.

5. Pečieme dozlatista na 150 °C približne 60 minút – dĺžka pečenia je závislá od veľkosti pekáča a výšky hmoty.

6. Hotový kapustník necháme vychladnúť, nakrájame na porcie a pred výdajom zapečieme pod grilom alebo v rúre.


Podávanie:

1. Na ľavú stranu teplého taniera preložíme porciu kapustníka, na pravú stranu servírujeme husací guláš. Pokrm doplníme vetvičkou čerstvého majoránu.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Culinar

Mäso a hydina