Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Tournedos Rossini

Tournedos Rossini

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 60 min

Ingrediencie:

Mäso:

 
  • 1 kg bielych husacích pečení Foie grass
  • 1,5 kg hovädzej sviečkovej
  • 250 g masla (82 %)
  • 30 g soli
  • 1 g celého čierneho korenia

Pečené šampiňóny:

 
  • 1 kg čerstvých šampiňónov
  • 800 g masla (82 %)
  • 4 g čerstvého tymianu

Omáčka:

 
  • 250 g šalotky
  • 350 ml hovädzieho vývaru vlastnej výroby
  • 100 g masla (82 %)
  • 100 ml teľacieho demi-glace vlastnej výroby
  • 200 ml vína Madeira
  • 30 g trebuľky
  • 2 g soli
  • 0,5 g celého čierneho korenia

Zemiaková galetka:

 
  • 1 kg zemiakov (varný typ B)
  • 100 g vaječných žĺtkov
  • 10 g soli

Postup:

1. Začneme so šampiňónmi, ktoré olúpeme a odstránime im nožičky.

2. Položíme ich na alobal otvorenou stranou klobúka nahor, pridáme nastrúhané maslo, tymian, zakryjeme alobalom a pečieme v rúre predhriatej na 175 °C cca 15 minút.

3. Zo sviečkovej ukrojíme Tournedos. Husaciu pečeň nakrájame na plátky.

4. Pečeň sprudka opečieme a preložíme do rúry predhriatej na cca 58 °C, potom tuk z panvice zlejeme a panvicu vytrieme papierom.

5. V rovnakej panvici sprudka opečieme aj hovädzie medailóniky z oboch strán, potom pridáme trochu masla, osolíme, okoreníme a potom mäso vyberieme (vložíme k opečenej pečeni do rúry predhriatej na cca 58 °C).

6. Z pripravenej zemiakovej galetky vykrajovačkou vykrojíme tvary a v panvici na papieri na pečenie a s trochou masla opečieme dozlatista z oboch strán, aby sa zemiaky úplne prehriali.

7. Na výpeku z mäsa speníme šalotku a necháme zosklovatieť. Výpek zalejeme vínom Madeira a spoločne varíme (môžeme pridať aj zliaty tuk z pečene).

8. Do omáčky pridáme teľací demi-glace, krátko povaríme a odstavíme. Nakoniec vmiešame kocôčky chladného masla, čím omáčku zjemníme a čiastočne aj zahustíme.

9. Pri podávaní turnedos doplníme pečeňou a pečenými šampiňónmi, zemiakovou galetkou a prírodnou šťavou z vína Madeira.


Poznámka: Originálny recept na Tournedos Rossini musí byť navyše doplnený o čerstvé hľuzovky.

Náš tip: Príprava zemiakovej galetky je jednoduchá, ale pomerne časovo náročná (cca 12 hodín s odležaním). Odporúčame ju preto pripraviť najlepšie deň vopred.

Zemiaková galetka:

1. Ešte teplé uvarené zemiaky varného typu B prepasírujeme, pridáme soľ, žĺtky a všetko premiešame do kašovitej konzistencie.

2. Zmes rozotrieme do 1,5 cm vysokej vrstvy na papier na pečenie. Povrch tiež prikryjeme a necháme cez noc stuhnúť v chladničke.



Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina