Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Pečená jaternicová kaša s varenými zemiakmi a kyslou kapustou

Pečená jaternicová kaša s varenými zemiakmi a kyslou kapustou

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 2,5 hodiny

Ingrediencie:

Mäso:

 
  • 2 000 g bravčovej hlavy
  • 300 ml tučného bravčového vývaru
  • 250 g bravčovej pečene
  • 200 g bravčového bôčika bez kosti
  • 200 g bravčových pľúc
  • 400 g žemle
  • 100 g žltej cibule
  • 50 g škvarenej masti
  • 30 g čerstvého cesnaku
  • 25 g kamennej soli
  • 20 g čerstvého majoránu
  • 1 g čierneho mletého korenia
  • 0,5 g nového korenia

Zemiaky:

 
  • 2 500 g zemiakov (varný typ B)
  • 50 g lahôdkovej cibuľky
  • 3 g kamennej soli

Kyslá kapusta

 
  • 500 g kyslej kapusty
  • 300 g žltej cibule
  • 150 g škvarenej masti
  • 50 g cukru krupice
  • 8 g kamennej soli
  • 0,5 g celej rasce

Doplnok:

 
  • 20 g čerstvého majoránu

Postup:

Príprava mäsa:

1. Očistenú a umytú bravčovú hlavu, bôčik a pľúca uvaríme s cibuľou v mierne osolenej vode domäkka. Potom ich vyberieme a necháme ich prepariť.

2. Bravčovú hlavu a bôčik vykostíme a všetko tuhšie mäso rozsekáme nožom alebo „kolískou“ na drobné kocky s veľkosťou cca 5 mm.

3. Žemľu namočíme vo vode, potom ju vyžmýkame a rukami rozpučíme.

4. Očistenú surovú pečeň pomelieme najemno a premiešame so žemľou. Pridáme posekané mäso, zalejeme tučným vývarom a dobre premiešame.

5. Zmes ochutíme rozomletým novým korením, čiernym korením, nastrúhaným cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.

6. Potom kašu preložíme do sadlom vytretého pekáča, kartou upravíme do rovnakej výšky po celej ploche a vo vopred vyhriatej rúre pečieme asi 45 minút dozlatista.


Príprava kapusty:

1. Kyslú kapustu podľa chuti prepláchneme a pokrájame. Cibuľu nakrájame nadrobno a zľahka orestujeme na sadle.

2. K orestovanej cibuli vložíme pokrájanú kapustu, podlejeme a cca 10 – 15 minút podusíme spolu s cukrom, soľou a rascou.


Príprava varených zemiakov:

Olúpané zemiaky nakrájame, vložíme ich do dierovanej gastronádoby, ochutíme soľou a varíme ich v konvektomate na programe „varenie v pare“ asi 15 minút. Potom ihneď servírujeme.

Náš tip: Či sú zemiaky už uvarené, sa presvedčíme pichnutím do zemiakov dvojzubou vidličkou.


Servírovanie:

Na teplý tanier na ľavú stranu preložíme varené zemiaky doplnené mladou cibuľkou, na pravú stranu zapečené rezy kaše. Medzi kašu a zemiaky zozadu servírujeme teplú kapustu. Pokrm doplníme byľkou čerstvého majoránu.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina