Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Linguine s duseným hovädzím lýtkom a smrčkami

Linguine s duseným hovädzím lýtkom a smrčkami

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 3,5 hodiny

Ingrediencie:

Mäso:

 
  • 1 000 g hovädzej glejovky
  • 1 500 g hovädzieho vývaru (vlastnej výroby)
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 50 g škvarenej masti Horeca Select
  • 15 g soli
  • celé čierne korenie

Smrčky:

 
  • 50 g masla (82 %)
  • 20 g sušených smrčkov
  • 200 ml vody (na varenie smrčkov)

Linguine:

 
  • 75 g linguine
  • 15 g soli
  • 1 000 ml vody (na varenie cestovín)

Doplnky:

 
  • 20 g listovej zeleniny

Orientačná cena za porciu: 1,89 €

Postup:

Príprava mäsa:

1. Mäso z glejovky umyjeme, osušíme a nakrájame na 50 g kocky, ktoré opečieme zo všetkých strán na malom množstve masti na panvici. Opečené mäso vyberieme a do panvice pridáme zvyšnú časť masti. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme ju v tej istej panvici dozlatista.

2. Potom základ zalejeme teplým vývarom, preložíme ho do pekáča, vložíme doň mäso, ochutíme ho soľou a čerstvo mletým čiernym korením z mlynčeka. Prilejeme červené víno, mäso priklopíme pokrievkou, vložíme do rúry predhriatej na 150 °C a pečieme – dusíme domäkka.

3. Mäkké mäso vyberieme podberákom a necháme ho čiastočne vychladnúť. Potom každú kocku mäsa prstami rozoberieme na jednotlivé vlákna.

Príprava smrčkov: Sušené celé hlavičky smrčkov namočíme na 10 minút do vlažnej vody a následne ich v tej istej vode uvaríme domäkka. Uvarené smrčky scedíme, scedený vývar môžeme ďalej spracovať.

Dorobenie šťavy: Šťavu z mäsa prelejeme do kastróla, pridáme demi-glace, odvar zo smrčkov a zredukujeme (odvaríme) na celkové množstvo cca 1 liter. Nakoniec šťavu zjemníme vmiešaním kociek vychladeného masla.

Príprava linguine: Linguine vkladáme do vriacej osolenej vody a varíme na zhryz. Občas ich zamiešame, aby sa nezlepili. Po uvarení ich precedíme a ihneď servírujeme.

Servírovanie: Porciu teplých linguine premiešame na panvici s porciou mäsa so šťavou. Ochutené linguine namotáme na mäsovú dvojzubú vidličku a preložíme ich na teplý tanier. Na ne potom položíme hlavičky smrčkov a podlejeme ich zvyšnou šťavou. Pokrm doplníme lístkami petržlenu.


Tipy kuchára: Cestoviny môžete variť aj v špeciálnom hrnci na varenie cestovín. Je to v podstate hrniec s dierovaným košom vnútri, takže cestoviny vyberiete aj s košom a potom ich jednoducho presypete do inej nádoby.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina