Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Hovädzí guláš so slaninovými knedličkami

Hovädzí guláš so slaninovými knedličkami

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 3 h

Ingrediencie:

Mäso:

 
  • 1 500 g predného hovädzieho mäsa (glejovky)

Omáčka:

 
  • 1 200 g žltej cibule
  • 1 000 ml hovädzieho vývaru
  • 200 g škvarenej masti
  • 80 g chlebovej striedky
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 50 g sladkej mletej papriky
  • 45 g čerstvého cesnaku
  • 20 g čerstvej majoránky
  • 30 g kamennej soli
  • mleté čierne korenie
  • rasca

Slaninové knedličky:

 
  • 700 g bieleho pečiva (žemle, rožky)
  • 350 g údeného bravčového boku bez kosti
  • 300 ml mlieka (1,5 %)
  • 200 g hrubej múky
  • 200 g žltej cibule
  • 150 g škvareného bravčového tuku
  • 100 g slaniny bez kože
  • 100 g vajec
  • 20 g listovej zeleniny
  • 15 g kamennej soli
  • muškátový oriešok
  • nové korenie
  • mleté čierne korenie

Doplnok:

 
  • 150 g žltej cibule
  • 20 g listovej zeleniny

Postup:

Príprava mäsa a základu:

1. Glejovku odblaníme a mäso nakrájame na kocky s hmotnosťou 50 g. Olúpanú cibuľu nakrájame na drobné pravidelné kúsky.

2. V kastróle rozpustíme tuk, vložíme cibuľu a restujeme pozvoľna do zlatej farby. Len čo sa začne na nejakom mieste cibuľa pripekať, základ ľahko zastriekneme vodou, napečené kúsky odvaríme a pokračujeme v restovaní.

3. Ak máme základ zlatistý, pridáme pretlak, znížime príkon a pozvoľna ho orestujeme. Dĺžka restovania sa riadi počtom pripravovaných porcií. Potom pridáme mäso a dôkladne ho orestujeme.

4. Orestované mäso posypeme mletou paprikou a ďalej dôkladne orestujeme. Až potom základ zalejeme vývarom, ochutíme soľou, čiernym mletým korením, strúhaným cesnakom a drvenou rascou.

5. Guláš prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Počas dusenia mäso občas zamiešame a doplníme tekutinu. Mäkké mäso vyberieme kovovým podberákom.

Náš tip: V prípade, že pripravujeme veľký počet porcií, tak si najskôr orestujeme mäso, vyberieme ho a na výpeku pripravujeme ďalej základ.

Dohotovenie omáčky:

1. Tekutinu so základom vyrestujeme na tuk (odvaríme všetku tekutinu, na dne hrnca je len tuk a dotmava vyrestovaná zelenina), znížime príkon, všetko zasypeme strúhanou chlebovou striedkou a opäť pozvoľna restujeme, pokým sa striedka neorestuje dozlatista.

2. Potom všetko zalejeme vývarom, rozšľaháme metličkou a varíme asi 10 minút. Nakoniec do guláša preložíme mäso, dochutíme strúhaným cesnakom a prekrájanými lístkami čerstvej majoránky.

Príprava slaninových knedličiek:

1. Omytý a osušený bôčik vložíme do vriacej osolenej vody s olúpanou, prekrojenou cibuľou a korením. Varíme do mäkka, potom bôčik vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutý bôčik a žemle nakrájame na kocôčky s veľkosťou 1 cm. Slaninu nakrájame na kocôčky s veľkosťou 5 mm.

2. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno a na roztavenej slanine ju orestujeme do sklovita. Potom pridáme nakrájaný bôčik a všetko ešte krátko orestujeme a zmes necháme vychladnúť.

3. Potom si do misky rozbijeme vajcia, prilejeme 2/3 mlieka, pridáme hrubú múku, ochutíme soľou, čiernym mletým korením a nastrúhaným muškátovým orieškom a metličkou vymiešame hladké cestíčko.

4. Otrhané lístky petržlenu nakrájame na malé kúsky a zmiešame ho s kocôčkami žemle, ktoré zľahka zmiešame s orestovaným údeným mäsom. Nakoniec pridáme ochutené cestíčko a zmes ľahkým obracaním zmiešame.

Poznámka Ak stlačíme v ruke kúsok cesta, musí držať pokope, nesmie byť suché. V prípade potreby môžeme cesto pokropiť zvyšným mliekom, zľahka premiešať a nechať vsiaknuť. Slaninové knedličky robíme vždy ručne, nie na stroji.

Dohotovenie knedličiek:

1. Cesto si rozdelíme na kusy s hmotnosťou 60 g, jemne namočenými rukami vo vode z nich vytvarujeme gule, ktoré musíme riadne dotiahnuť, inak sa nám knedličky pri varení rozpadnú.

2. Knedličky varíme na pare asi 15 minút. Po uvarení ich potierame rozpustenou bravčovou masťou. Pri servírovaní ich môžeme prekrojiť na polovice.

Servírovanie:

1. Na ľavú stranu teplého taniera preložíme naparené slaninové knedličky, na pravú stranu servírujeme guláš, ktorý doplníme na kolieska nakrájanou surovou cibuľou a lístkami petržlenu.



Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina