Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Slaninkové knedle s kyslou kapustou

Slaninkové knedle

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 2 hod

Ingrediencie:

Úderný bok:

 
  • 350 g úderný bok bez kosti
  • 0,5 g Horeca Select nové korenie
  • 0,5 g Horeca Select korenie čiernie, celé
  • 100 g Horeca Select cibuľa žltá  

Cesto:

 
  • 300 g bravčový bok úderný bez kosti
  • 200 g Horeca Select cibuľa žltá
  • 100 g slanina bez kože
  • 700 g biele pečivo - žemle
  • 200 g múka hrubá
  • 15 g soľ kamenná
  • 100 g vajcia
  • 300 g mlieko 1,5%
  • 0,5 g Horeca Select korenie čierne, mleté
  • 0,2 g Horeca Select muškátový oriešok, celý
  • 20 g Horeca Select petržlen hladkolistý
  • 150 g bravčová masť vedierko 9 kg   

Smažená cibuľka:

 
  • 400 g Horeca Select cibuľa žltá 
  • 500 g olej na smaženie

Kyslá kapusta:

 
  • 1000 g Horeca Select kyslá kapusta
  • 100 g Horeca Select cibuľa žltá
     

Cena za jednu porciu: 0,71 €

Pracovný postup:

Príprava údeného bôčika cca (45 minút):

1.
 Umytý a osušený bôčik vložíme do vriacej, osolenej vody s olúpanou, pokrájanou cibuľou a korením. Varíme do mäkka, potom bôčik vyberieme a necháme vychladnúť.


Príprava cesta (cca 30 minút):


1.
 Vychladnutý bôčik a žemle nakrájame na kocky s veľkosťou 1 cm. Slaninu nakrájame na kocky s veľkosťou 5 mm. Cibuľu olúpeme a nakrájame na drobno a na roztavenej slanine ju orestujeme do sklovita. Potom pridáme nakrájaný bôčik a všetko ešte krátko orestujeme a zmes necháme vychladnúť. Potom si do misky rozbijeme vajcia, prilejeme 2/3 mlieka, hrubú múku, ochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom a metlou vymiešame hladké cestíčko. Otrhané lístky petržlenu nakrájame na malé kúsky a zmiešame ich s kockami žemle, ktoré ľahko zmiešame s orestovaným údeným mäsom. Nakoniec pridáme ochutené cestíčko a zmes ľahkým obracaním zmiešame. Ak stlačíme v ruke kúsok cesta, musí držať pohromade, nesmie byť suché. V prípade potreby môžeme cesto pokropiť zvyšným mliekom, zľahka premiešať a nechať vsiaknuť. Slaninkové knedle zarábame vždy ručne, nie v stroji.


Tvarovanie a varenie knedlí (cca 30 minút):

1. Cesto si rozdelíme na kusy s hmotnosťou 60 g, jemne namočenými rukami vo vode z nich vytvarujeme gule, ktoré musíme riadne utiahnuť, inak sa nám knedle pri varení rozpadnú. Knedle varíme v pare asi 15 minút v konvektomate alebo na paráku. Po uvarení ich potierame rozpustenou bravčovou masťou. Pri servírovaní ich môžeme prekrojiť na polovicu a posypať smaženou cibuľkou.

Príprava vyprážanej cibuľky (cca 10 minút):

1. Olúpanú cibuľu si nakrájame na nárezovom stroji alebo ručne na 2 mm tenké kolieska, ktoré postupne pomaly vyprážame v oleji na 160 °C do zlatista. Následne cibuľku vyberieme kovovým podberákom na kuchynskú papierovú utierku a necháme odkvapkať. Vyprážaná cibuľka je zlatisto hnedá, sladká, chrumkavá. Pri servírovaní ňou posypeme knedle. 


Príprava kapusty (cca 20 minút):

1. Kyslú kapustu ochutnáme a ak je príliš kyslá, tak ju prepláchneme a nakrájame, aby nebola príliš dlhá. Ošúpanú cibuľu nakrájame na drobno a na masti ju orestujeme do sklovita. Pridáme pokrájanú kapustu, trochu ju podlejeme vodou, ochutíme soľou, rascou, cukrom a krátko podusíme.


Servírovanie: 

1. Naparené knedle na tanieri doplníme teplou kapustou so smaženou cibuľkou, masťou a listovým petržlenom.


Tipy ze sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina