Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Pečená šunka na mede

Pečená šunka na medě

Počet porcií: 50
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 4 hod.

Ingrediencie

Mäso:

 
  • 10 000 g Horeca Select Pražská šunka s kosťou
  • 10 g Horeca Select klinček celý

Marináda:

 
  • 300 g med kvetový
  • 100 g marmeláda marhuľová
  • 200 g pomaranče (na šťavu)
  • 200 g Horeca Select Cibuľa žltá
  • 10 g soľ kamenná
  • 100 g horčica dijonská, francúzska
  • 0,5 g Horeca Select nové korenie
  • 0,5 g Horeca Select bobkový list
  • 0,5 g Horeca Select korenie čierne, celé

Orientační cena za jednu porciu: 1,02 €

Pracovný postup:


Príprava šunky(cca 4 hodiny):

1. Šunku si musíme na tepelnú úpravu upraviť tak, že kožu ponecháme iba u bedrového kĺbu, kde ju ozdobne nakrojíme v šírke asi 5 cm.

2. Zvyšnú kožu rukou odstránime, a túto bielu tučnú plochu presne rozmeriame a potom špičkou noža nakrojíme na pravidelné štvorce, do ktorých zapicháme klinček.

3. Takto pripravenú šunku potierame marinádou a pozvoľna pečieme na 150 °C počas 3 hodín, v závere dopekáme na 180 °C asi 20 minút. Na jadre mäsa by mala byť teplota 70 °C.

4. Zvyšnú marinádu použijeme ako omáčku pri servírovaní šunky.

5. Aby sme mali istotu, že šunka je prepečená až na jadro mäsa, je dobré do nej pichnúť sondu z teplomera.


Príprava marinády (cca 15 minút):

1. Do kastrólika si dáme med, šťavu z pomaranča, korenie, horčicu, marhuľovú marmeládu na jemno nakrájanú olúpanú cibuľu.

2. Marinádu prevaríme, ochutíme soľou a precedíme.

3. Túto marinádu nanášame štetcom na šunku aj počas tepelnej úpravy.


Servírovanie:

1. Šunku na kosti krájame na tenké plátky cez vlákno, používame špeciálny nôž na to určený a dvojzubú vidličku, ktorou mäso len pri krájaní pridržujeme, ale do mäsa nepicháme. Rez je čistý, hladký.


Tipy kuchára:

1. Táto úprava je vhodná pre väčšie akcie, cateringy alebo rauty. Počet porcií určuje váha celej šunky. Obvykle počítame 150 – 200 g na porciu, pri rautoch až 300 g na osobu podľa skladby ostatných pokrmov.

2. Šunka sa krája pred hosťami a je usadená do špeciálnych klieští na šunku. Aby nevychladla, je nahrievaná špeciálnymi lampami.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina