Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Pečená bravčová kotleta s pučenými zemiakmi

Pečená bravčová kotleta s pučenými zemiakmi

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 50 min

Ingrediencie:

Príprava mäsa:

 
  • 2 400 g bravčového pečeného s kosťou
  • 40 g masla
  • 20 g extra panenského olivového oleja
  • 7 g soli
  • 3 g soli Maldon (na servírovanie)

Pučené batáty:

 
  • 2 000 g batátov
  • 500 g zemiakov (varný typ C)
  • 120 g masla (82 %)
  • 20 g soli
  • 1 g mletého čierneho korenia

Grilované batáty:

 
  • 400 g batátov
  • 30 g extra panenského olivového oleja
  • 5 g soli

Slivky a šalotka:

 
  • 100 g šalotky
  • 500 g čerstvých sliviek
  • 20 g oleja
  • 70 g suchého bieleho vína
  • 70 g cukru krupice

Šťava:

 
  • 200 g šalotky
  • 100 g teľacieho demi-glace
  • 30 g extra panenského olivového oleja
  • 120 g masla (82 %)
  • 80 g citróna na šťavu
  • 20 g čerstvého rozmarínu
  • 6 g slivovice Jelínek 40 %
  • 10 g soli

Postup:

1. Mäso s kosťou riadne očistíme, osolíme a pevne zviažeme kuchynským motúzikom. Pred tepelnou úpravou mäso necháme asi hodinu odpočinúť, aby nebolo studené a neutrpelo teplotný šok.

2. Na nahriatom grile ho zo všetkých strán ogrilujeme do zlatistej farby, preložíme na plech s mriežkou a potrieme čiastočne zmäknutým maslom.

3. Mäso môžeme asi 20 min. dopekať na mierne teplom grile či v rúre pri 150 °C. Dĺžka dopekania závisí od výšky mäsa. Pred krájaním ho musíme nechať minimálne 15 min. odpočinúť.

4. Olúpané nakrájané batáty aj zemiaky varíme v osolenej vode domäkka. Po zliatí vody ich zmiešame a rozpučíme. Pridáme mäkké maslo a dochutíme soľou a čiernym mletým korením.

5. Zvyšok olúpaných batátov nakrájame na plátky asi 3 mm hrubé a zasucha ich zvoľna grilujeme do zmäknutia. Potom ich jemne osolíme a potrieme olivovým olejom.

6. Olúpanú šalotku nakrájame na štvrtiny. Krátko ju speníme na olivovom oleji, pridáme cukor, roztavíme ho na jemný karamel, zalejeme vínom a úplne zredukujeme. Nakoniec ju osolíme.

7. Rozpolené čerstvé slivky grilujeme šupkou nahor, po otočení ich zľahka zasypeme cukrom (musia zostať „na zhryz“).

8. Najemno nakrájanú šalotku orestujeme na olivovom oleji, pokým nezosklovatie. Pridáme demi-glace, nakrájaný rozmarín, zalejeme slivovicou a trochou citrónovej šťavy a zredukujeme.

9. Pred podávaním vmiešame vychladené kocôčky masla. Šťavu tým zjemníme a zľahka zahustíme.

10. Na nahriaty tanier preložíme porciu pučených batátov a pridáme čerstvo odkrojenú porciu kotlety, ktorú potrieme soľou Maldon rozmiešanou v olivovom oleji. Mäso podlejeme slivovicovou šťavou. Pokrm doplníme grilovanými slivkami, šalotkou, batátmi a rozmarínom.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina