Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Zeleninové cestoviny

Zeleninové cestoviny

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 90 minút

Ingrediencie:

Cesto:

 
  • 1 000 g semolinovej múky
  • 350 g vajec

Batatové pyré:

 
  • 1 500 g batátov
  • 500 g zemiakov (varný typ C)
  • 200 g mozzarelly
  • 10 g kamennej soli

Opečená zelenina:

 
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 300 g cukety
  • 300 g baklažánu
  • 300 g bielej špargle
  • 300 g zelenej špargle
  • 300 g nakladaných artičok
  • 200 g červenej papriky
  • 150 g listového špenátu
  • 100 ml extra panenského olivového oleja

Na podávanie:

 
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 20 g čerstvej bazalky
  • extra panenský olivový olej
  • byvolia mozzarela
  • listy šťaveľa
  • sušená paradajka


Orientačná cena za porciu: 2,40 €

Postup:

Príprava cestovín:

1. Z múky a vajec vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme odležať asi 30 minút. Na strojčeku na cestoviny z neho vyváľame plát, ktorý niekoľkokrát prehneme a opäť pretiahneme.

2. Počas opakovaného preťahovania cesta vždy valčeky pritiahneme o jeden stupeň (1 mm), pokým nevznikne tenký hladký plát.

3. Následne v strojčeku vymeníme valčeky za krájacie nože a vytvoríme samotné cestoviny. Pracujeme opatrne, aby sme cesto nepotrhali.

4. Hotové tvary varíme vo vriacej, jemne osolenej vode cca 1,5 minúty na zhryz – dĺžka varenia závisí od veľkosti a výšky vyrobených cestovín.

Príprava batatového pyré:

1. Olúpané bataty a zemiaky nakrájame na kúsky, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme domäkka.

2. Potom vodu zlejeme, zemiaky vložíme do mixéra alebo kutra a vymixujeme na hladké pyré.

3. Pyré dochutíme soľou a strúhanou mozzarellou.


Príprava zeleniny:

1. Umyté baklažány, cukety a papriky nakrájame – cuketu na dlhé plátky, baklažán na kolieska a papriku na väčšie kusy – a orestujeme ich na malom množstve oleja dozlatista.

2. Špargľu olúpeme a sparíme v zeleninovom vývare (asi 2 minúty).

3. Umytý špenát sparíme v horúcej vode a ihneď preložíme do studenej vody s ľadom.

4. Umyté a odkvapkané artičoky opečieme na suchej panvici dozlatista.


Dochutenie a servírovanie:

1. Na tanier naskladáme čerstvé cestoviny, orestovanú zeleninu, opečenú artičoku, sparenú špargľu a listový špenát.

2. Ako doplnky použijeme bazalku, rozdrobenú byvoliu mozzarellu, listy šťaveľa, sušené paradajky a extra panenský olivový olej.

3. Cestoviny pri podávaní doplníme batatovým pyré, ktoré nastriekame na tanier okolo cestovín a zeleniny.



Poznámka: Na prípravu takto servírovaných cestovín treba mať vyškolený personál, ktorý ich pripraví vždy rovnakým spôsobom. Ide o náročnejší servis – je však realizovateľný vo väčšine reštaurácií.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Čerstvá zelenina

Zelenina