Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Závin so špargľou a hlivou ustricovou

Závin so špargľou a hlivou ustricovou

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★☆☆☆
Čas prípravy: 60 min

Ingrediencie:


 
  • 500 g lístkového cesta
  • 500 g zelenej špargle
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 700 g hlivy ustricovej
  • 300 g zemiakov (varný typ C)
  • 200 g žltej cibule
  • 100 g vaječných žĺtkov
  • 100 g strúhaného syra (Eidam 40 %)
  • 150 g masla (82 %)
  • listový petržlen
  • čierne mleté korenie, soľ

Na potrenie a posypanie:

 
  • 50 g vaječných žĺtkov
  • 50 g masla (82 %)
  • 30 g sezamových semienok

Postup:

1. Olúpanú špargľu sparíme vo vriacom zeleninovom vývare, pridáme trochu masla a osolíme. Po uvarení (na zhryz, cca 1 minútu) ju prudko schladíme v studenej vode s ľadom.

2. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a zhruba na 100 g masla ju orestujeme dosklovita. Potom pridáme očistenú a nakrájanú hlivu a znovu krátko orestujeme.

3. Najlepšie deň dopredu uvarené zemiaky olúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame so žĺtkami a strúhaným syrom. Pridáme nakrájanú petržlenovú vňať a ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Potom náplň vložíme do cukrárenského vrecka a necháme chvíľu vychladiť v chladničke.

4. Lístkové cesto si rozvaľkáme. Rozvaľkané cesto si potrieme žĺtkami a rovnomerne poukladáme vychladenou zmesou húb a cibule a kúskami špargle.

Náš tip: Na rozvaľkané lístkové cesto položíme ešte pred pridaním náplne palacinku z polohrubej múky. Palacinka nasiakne vlhkosť z náplne, a lístkové cesto tak zostane krásne chrumkavé.

5. Závin opatrne zabalíme. Okraje potrieme žĺtkom a závin dotiahneme. Potom ho necháme v chladničke stuhnúť.

6. Po schladení závin potrieme žĺtkami, povrch zľahka narežeme a posypeme čiernym sezamom. Potom ho pečieme v rúre predhriatej na 190 °C cca 15 minút.

Servírovanie:

1. Upečený závin nakrájame na plátky. Rez závinu preložíme na tanier, pridáme orestovanú hlivu ustricovú, špičky špargle, listy šalátu a pokvapkáme extra virgin olivovým olejom.



Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Zelenina

Zelenina