Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Smažené artičoky s cesnakovou omáčkou aioli a šalátom

Smažené artičoky s cesnakovou omáčkou aioli a šalátom

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★☆☆☆
Čas prípravy: 60 min

Ingrediencie:

Artyčoky:

 
  • 800 g sterilizovaných celých artičok Horeca Select

Na obalenie:

 
  • 120 g hladkej múky Aro
  • 100 g vajec
  • 100 ml mlieka 1,5 %
  • 300 g jemnej strúhanky Panko
  • 400 ml slnečnicového oleja

Omáčka aioli:

 
  • 100 g zemiakov Horeca Select (varný typ C)
  • 100 g pasterizovaných žĺtkov
  • 40 g českého cesnaku
  • 500 ml extra panenského olivového oleja
  • 5 g kamennej soli
  • 0,2 g šafranu Horeca Select

Doplnky:

 
  • 200 g ľadového šalátu
  • 100 g bielej čakanky
  • 50 g listov červenej repy
  • 50 g šalátu rukoly
  • 50 g šalátu valeriánka
  • 30 g petržlenovej vňate Horeca Select
  • 1 g jedlých kvetov

Orientačná cena za porciu: 37,50 Kč

Postup:

Príprava omáčky:

1. Umyté zemiaky uvaríme a ešte teplé olúpeme.

2. Šafran zalejeme veľmi malým množstvom vlažnej vody, aby sa lepšie uvoľnilo farbivo a chuť.

3. V miske vyšľaháme pasterizované žĺtky do peny, ochutíme ich soľou, jemne nastrúhaným cesnakom a pozvoľna prilievame olivový olej.

4. Až omáčka zhustne, vmiešame do nej namočený šafran vrátane tekutiny a na jemno nastrúhané zemiaky. Hotová omáčka by mala mať hustú tečúcu konzistenciu.

Príprava artičok:

1. Sterilizované artičoky necháme odkvapkať na dierovanej gastronádobe alebo v cedidle.

2. Potom ich preložíme na papierovú kuchynskú utierku a ešte raz ich necháme odkvapkať.

3. Artičoky pozdĺžne prekrojíme na polovice.

4. Na obaľovanie si pripravíme trojobal – preosiatu hladkú múku, vajcia rozšľahané s mliekom a jemne preosiatu strúhanku.

5. V tomto poradí surovín obalíme jednotlivé polovice artičok.

6. Podľa objednávky ich smažíme vo fritéze predhriatej na 160 °C dozlatista.

7. Usmažené artičoky po vybratí z oleja opäť necháme odkvapkať na papierovej utierke.

Doplnky a servírovanie:

1. Jednotlivé druhy listových šalátov dôkladne umyjeme v studenej vode a prebytočnú vodu odstredíme v centrifúge na šaláty.

2. Na teplý tanier lyžicou nanesieme porciu omáčky a k nej preložíme teplé osmažené artičoky.

3. Pokrm doplníme naaranžovanými listami šalátov a na malé dieliky rozobranými jedlými kvetmi.


Tipy kuchára:

1. Panko strúhanka je špeciálna strúhanka z bieleho pečiva.

2. Týmto pokrmom si rozšírime sortiment vegetariánskych pokrmov.

3. Omáčka aioli má veľa podôb. Takto pripravená omáčka je jednou z nich.

4. Pasterizované žĺtky používame z dôvodu nebezpečenstva ochorenia salmonelou.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Zelenina

Zelenina