Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Bavorské dolky

Bavorské dolky

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★★☆
Čas prípravy: 2 hod

Ingrediencie:

Cesto:

 
  • 50 g droždie
  • 125 g Aro cukor krupica
  • 400 g mlieko 1,5%
  • 1 000 g múka polohrubá
  • 100 g vajcia
  • 50 g citrón na kôru
  • 15 g soľ kamenná
  • 50 g Leon tuzemský Um 35 %
  • 115 g Horeca Select masť škvarená

Doplnky:

 
  • 400 g slivkový lekvár bez jabĺk
  • 1 g Horeca Select škorica mletá
  • 30 g Leon tuzemský Um 35 %
  • 250 g tvaroh tvrdý na strúhanie
  • 250 g smotana 30%
  • 500 g olej na vyprážanie
  • 30 g cukor práškový (na posypanie)

Orientačná cena za porciu: 0,41 €

Postup:


Príprava kvásku:

1. Droždie premiešame s trochou cukru. Pridáme malé množstvo teplého mlieka, lyžicu preosiatej polohrubej múky a vymiešame riedke cestíčko – kvások, ktorý necháme na teplom mieste do 40 °C vykysnúť.


Príprava cesta:

1. Akonáhle je kvások vykysnutý, môžeme zarábať cesto.

2. Do zvyšného množstva múky pridáme jemne nastrúhanú kôru z umytého citróna.

3. Mlieko si prihrejeme, v malej časti si potom rozmiešame vajce, pridáme soľ, rozpustenú vlažnú masť, vykysnutý kvások a zvyšnú časť teplého mlieka spolu s rumom postupne pridávame do úplného zapracovania.

4. Zo surovín spracujeme polotuhé, vláčne cesto. Ak je potrebné, pridáme mlieko.

5. Cesto vypracujeme v stroji na rýchlosť 1 alebo 2, s pomocou háku a po dobu asi 15 minút, na hladké cesto. Správne vypracované cesto musí byť vláčne, lesklé a odlepuje sa od hrany kotla.

6. Vypracované cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť buď v kysiarni, alebo na teplom mieste.

7. Skúšku vykysnutého cesta urobíme dotykom prsta, ktorý nám vytvorí v ceste jamku a cesto sa nevracia späť do pôvodného tvaru.


Spracovanie cesta:

1. Vykysnuté cesto odvážime na 40g kúsky, vytvarujeme gule a necháme ich opäť dobre nakysnúť na múkou posypanom plátne alebo utierke.

2. Po vykysnutí každú guľu stlačíme, v strede palcom vytvoríme jamku a ponoríme ju do predhriateho oleja na 140 °C, jamkou nadol. Akonáhle je povrch zlatistý, dolku otáčame a dosmažíme.

3. Na prvej dolke si urobíme skúšku, či máme správnu teplotu oleja.

4. Vypražená dolka musí mať zlatistú farbu a vnútri nesmie byť surová.

5. Usmažené dolky vyberieme podberákom na papierovú kuchynskú utierku a necháme odkvapkať.


Dohotovenie doliek:

1. Lekvár si dochutíme mletou škoricou a rumom.

2. Na usmažené dolky cukrárskym sáčkom s hladkou koncovkou dáme lekvár, ktorý posypeme strúhaným tvarohom.

3. Dolky zdobíme dobre ušľahanou smotanou – taktiež cukrárskym sáčkom.


Servírovanie:

1. Dolky podávame vlažné na teplom tanieri.


Tipy šéfkuchára:

1. Do vyprážaných ciest pridávame rum, aby nám pri vyprážaní cesto nesiakalo tuk.

2. Aby sa smotana dobre vyšľahala, musí mať 33 % tuku a byť vychladená na 6 °C. Samozrejme musíme mať aj metlu na šľahanie. Ak šľaháme strojovo, nesmie byť rýchlosť príliš vysoká – najmä v závere, aby sa nám smotana neprešľahala.

3. Pri kysnutí musíme cesto kontrolovať, aby nám neprekyslo, potom by sa totiž nedalo použiť.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Čerstvé ovocie

Ovocie