Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Linecké koláčiky v marcipáne

Linecké koláčiky v marcipáne

Počet porcií: cca 75 kusov
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 60 min

Ingrediencie:

Na cesto:

 
  • 450 g výberovej hladkej múky
  • 300 g masla (82 %)
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g hladkej múky (na vyvaľkanie cesta)
  • 1 vajcia (50 g)
  • 50 g citróna (na kôru)
  • 25 g žĺtku
  • vanilkový cukor

Na náplň:

 
  • 200 g ríbezľovej marmelády

Na obalenie a zlepovanie:

 
  • 750 g marcipánu
  • 50 g ríbezľovej marmelády
  • 50 g práškového cukru

Postup:

Príprava cesta:

1. Sypké suroviny zmiešame a vysypeme ich do misy alebo na pracovnú dosku. Pridáme nastrúhané maslo, vajcia, žĺtok, zrnká z vanilkového struku a nastrúhanú kôru z citróna.

2. Z tejto zmesi vypracujeme ručne alebo v univerzálnom stroji vláčne cesto. Hneď ako je prepracované, vyberieme ho a rozdelíme na diely. Každý diel zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odležať.


Tvarovanie a pečenie:

1. Jednotlivé diely cesta vyvaľkáme na plát s výškou 3 mm. Pri vaľkaní cesto priebežne podsypávame hladkou múkou, pri otočení z cesta prebytočnú múku odstránime štetcom alebo zmetákom na múku.

2. Vypichovacie tvorítko s priemerom 2,5 cm najskôr vložíme do misky s múkou, potom vypichneme kolieska z cesta a premiestime ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri 160 °C do svetloružovkastej farby asi 8 minút.


Dorobenie:

1. Ríbezľovú marmeládu prepasírujeme cez cedák, aby bola hladká. Upečené vychladnuté kolieska potom marmeládou zlepíme.

2. Marcipán vyvaľkáme na tenký plát (2 mm) a pritom ho podsypávame práškovým cukrom. Vypichovacím kolieskom dvojnásobného priemeru vypichneme marcipán a zlepené linecké kolieska ním obalíme.

3. Nakoniec štetcom namočeným v marmeláde dekorujeme vrchnú časť cukrovinky.


Poznámka: Ďalšie recepty nájdete v knihe Kulinárska inšpirácia, ktorej autorom je šéfkuchár MAKRO Petr Stádník. Kuchárka je v predaji exkluzívne na pobočkách MAKRO.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Ovocie

Ovocie