Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Koláč štedrák

Koláš štedrák

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: cca 2,5 hod.

Ingrediencie:

Cesto:

 
  • 500 g polohrubej múky
  • 20 g žltkov
  • 0,5 g kamennej soli
  • 100 g krupicového cukru
  • 20 g vanilínového cukru
  • 80 g škvarenej bravcovej masti
  • 40 g droždia
  • 300 ml mlieka (1,5 %)
  • 50 g citróna (na kôru)
  • 1 vajce (na potretie)

Orechová plnka:

 
  • 150 g vlašských orechov (jadrá)
  • 120 g krupicového cukru
  • 120 ml vody (na cukrový sirup)
  • 0,3 g drene z vanilkového struku

Maková plnka:

 
  • 150 g mletého maku
  • 120 g krupicového cukru
  • 150 ml mlieka (1,5 %)
  • 0,5 g mletej škorice

Plnka zo slivkového lekváru:

 
  • 150 g slivkového lekváru bez jablk
  • 50 g krupicového cukru
  • 0,5 g mletej škorice
  • 30 g tuzemáku

Tvarohová plnka:

 
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 100 g krupicového cukru
  • 0,3 g drene z vanilkového struku
  • 1 vajce (50 g)
  • 50 g citróna (na kôru)
  • 20 g vanilkového pudingu v prášku

Postup:

Príprava cesta:

1. Na dno misky dáme štipku soli, pridáme preosiatu múku, cukor, žltok, rozpustené sadlo, vanilínový cukor, cast mlieka a vykysnutý kvások.

2. Na rýchlost 1 v univerzálnom univerzálnom stroji hákom vymiešame cesto a prilievame zvyšné mlieko.

3. Cesto spracovávame asi 15 minút.

4. Správne vypracované cesto je polotuhé, mäkkej konzistencie, na povrchu hladké a lesklé.

5. Cesto zlahka posypeme múkou, prikryjeme cistou utierkou, necháme vykysnút a potom ho rozdelíme na 5 castí.

6. Plech na pecenie potrieme mastou.


Príprava plniek:

1. TVAROHOVÁ - K mäkkému tvarohu pridáme cukor, citrónovú kôru, vajcia, pudingový prášok, zrnká cerstvej vanilky a všetko dobre vymiešame.

2. LEKVÁROVÁ - Slivkový lekvár ochutíme cukrom, škoricou a tuzemákom a dobre premiešame.

3. MAKOVÁ - Do kastrólika vložíme mletý mak, pridáme mlieko, cukor a mletú škoricu a varíme do hustej konzistencie. Pred použitím nápln necháme vychladnút.

4. ORECHOVÁ - Z vody a cukru si uvaríme sirup, do ktorého nasypeme mleté orechy a varíme do hustej kaše. Nápln ochutíme zrnkami cerstvej vanilky a necháme ju vychladnút.


Zostavenie koláca:

1. Na pripravený plech položíme okrúhlu tortovú formu – ráfik.

2. Každý diel vykysnutého cesta vyvalkáme dogulata do velkosti formy.

3. Do ráfika položíme vyvalkaný diel cesta a cukrárenským vreckom nan nanesieme orechovú nápln, a to aj do okrajov.

4. Na nu položíme druhý vytvarovaný diel cesta a prstami upravíme do ráfika.

5. Nasleduje maková nápln, na ktorú opät umiestnime vyvalkaný diel cesta.

6. Nasleduje tvarohová plnka, ktorú opät zakryjeme plátom cesta.

7. Nakoniec na povrch nanesieme lekvárovú plnku.

8. Poslednú cast cesta rozdelíme na 10 dielov, vyvalkáme rovnako hrubé valceky a z nich vytvoríme na náplni mrežu, ktorá bude dekoráciou koláca.

9. Pripravený kolác necháme pod cistou utierkou kysnút asi 45 minút.

10. Potom ho potrieme rozšlahaným vajcom a pecieme na 165 °C asi 50 minút.

11. Cas pecenia závisí od výšky koláca, ako aj od spotrebica, v ktorom pecieme.


Podávanie:

1. Po upecení necháme kolác vychladnút a potom ho krájame na porcie.

2. Jednotlivé porcie posypeme na tanieri práškovým cukrom skladovaným s prázdnymi vanilkovými strukmi.


Poznámka: Ďalšie recepty nájdete v knihe Kulinárska inšpirácia, ktorej autorom je šéfkuchár MAKRO Petr Stádník. Kuchárka je v predaji exkluzívne v pobockách METRO alebo na www.metro.sk/sortiment-online.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Čerstvé ovoce

Ovocie