Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Bratislavské rožteky

Bratislavské rožteky

Počet porcií: 4-10
Obtiažnost: ★★★☆☆
Čas prípravy: 120 min

Ingrediencie:

 
  • 300 g hladkej múky
  • 300 g polohrubej múky
  • 180 g masla
  • 100 ml mlieka
  • 2 žĺtky (do cesta)
  • 2 žĺtky na potrenie
  • 60 g cukru
  • 40 g droždia
  • 5 g soli
  • cukor múčka (na poprášenie)

Maková náplň:

 
  • 300 g mletého maku
  • 120 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lyžice rumu
  • kôra z 1 citróna

Postup:

1. Z vlažného mlieka, trochy cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho na teplom mieste vykvasiť. Potom kvások primiešame do zmesi hladkej a polohrubej múky, pridáme zvyšný cukor, žĺtky, rozpustené maslo a soľ.

2. Zo surovín vypracujeme hladké cesto. Vypracované cesto necháme minimálne hodinu kysnúť a medzitým si pripravíme makovú náplň.

3. Do maku vmiešame cukor, oba vanilkové cukry a nastrúhanú citrónovú kôru.

4. Zmes prelejeme teplou vodou s rumom a necháme nasiaknuť (teplej vody by malo byť asi o polovicu menej než makovej zmesi).

5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a ostrôžkou rozkrájame na obdĺžniky.

6. Do každého obdĺžnika vložíme valček z makovej náplne. Vytvarujeme rožteky, ktoré vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

7. Rožteky potrieme rozšľahanými žĺtkami a dáme piecť na 12 – 15 minút do rúry vyhriatej na 180 – 200 °C.

8. Hotové rožteky na záver zľahka pocukrujeme.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Ovocie

Ovocie