Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Pečené jarné kuriatko so žemľovou plnkou a fazuľovým šalátom so sójou

Jarné kuriatko s plnkou a fazuľovým šalátom

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★☆☆☆
Čas prípravy: 2 h 30 minut

Mäso:

 
  • 1 875 g jarných kuriatok
  • 150 g masla 82 %
  • 20 g kamennej soli

Žemľová plnka:

 
  • 400 g žemlí
  • 150 ml mlieka 1,5 %
  • 100 g masla 82 %
  • 75 g cibule
  • 100 g vajec
  • 3 g soli
  • 0,01 g muškátového orieška

Príloha:

 
  • 300 g bielej fazule
  • 150 g sóje
  • 300 g mrazenej fazule fava
  • 50 g petržlenovej vňate
  • 500 ml zeleninového vývaru
    vlastnej výroby
  • 100 g masla 82 %
  • 20 g cesnaku
  • 2 g soli
  • 30 g bieleho vínneho octu
  • 10 g krupicového cukru


Šťava:

 

  • výpek z kuraťa

  • 60 g hladkej múky

  • 500 g kuracieho vývaru
    vlastnej výroby



Cena za porciu cca 1,80 eura

Postup:

Príprava plnky

1. Žemľu nakrájame na kocky (1,5 cm), zapečieme a vložíme do misy. 

2. Potom kocky zvlhčíme mliekom.

3. Ošúpanú cibuľu nakrájame najemno a zľahka orestujeme na časti masla.

4. Umytú petržlenovú vňať pokrájame a spolu s cibuľou pridáme k žemli.

5. Žĺtky vyšľaháme do peny spolu so zvyšným maslom a nastrúhaným muškátovým orieškom, potom ich ľahko vmiešame do žemľovej zmesi.

6. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, ktorý ochutíme soľou a opatrne ho zmiešame so zmesou.

7. Plnku vložíme do vymasteného pekáča alebo formy a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C asi 30 minút.

8. Dĺžka pečenia závisí od výšky pripravovanej plnky – správne upečená plnka je prepečená a na povrchu zlatistá.

9. Pred servírovaním nakrájané porcie regenerujeme v konvektomate.


Príprava mäsa

1. Očistené kuriatka pozdĺžne prekrojíme na polovice a osolíme z oboch strán.

2. Polovičky preložíme do pekáča, poukladáme na ne plátky masla a vložíme do rúry vopred vyhriatej na 190 °C.

3. Kuriatka zapečieme cca 10 minút a potom teplotu znížime na 170 °C.

4. Pečieme domäkka a dozlata. Podľa potreby počas pečenia mäso polievame výpekom a podlievame teplým vývarom alebo vodou.

5. Po upečení kuriatka preložíme do gastronádoby a výpek prelejeme do kastrólika.


Príprava šťavy

1. Z výpeku odvaríme všetku tekutinu a za stáleho miešania a občasného zastreknutia vodou ho vyrestujeme na tuk do zlatistej farby

2. Znížime príkon tepla, následne výpek zaprášime hladkou múkou a orestujeme ju dozlata.

3. Potom všetko zalejeme kuracím vývarom, prevaríme približne 8 minút, precedíme a podľa potreby dochutíme soľou.

4. Šťava je lesklá, zlatistá a len zľahka zahustená.


Príprava prílohy

1. 
Bielu fazuľu a sóju preberieme, oddelene prepláchneme a necháme zaliate vodou v chladničke napučať, najlepšie cez noc. 

2. Druhý deň zalejeme zeleninovým vývarom a uvaríme na zhryz. 

3. Fava fazuľu narežeme a odstránime šupku. 

4. Čisté zrnká orestujeme na masle spolu so strukovinami a nastrúhaným cesnakom.

5. Na záver zmes ochutíme vínnym octom, soľou a cukrom a podávame.


Tipy ze sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina