Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

Plzenský guláš s karlovarskými knedľami

Plzenský guláš s karlovarskými knedľami

Počet porcií: 10
Obtiažnost: ★★★★☆
Čas prípravy: 3 h

Ingrediencie:

Mäso:

 
  • 2 000 g hovädzia nožina
  • 500 g Horeca Select cibuľa žltá
  • 40 g cesnak čerstvý
  • 15 g Horeca Select paprika sladká, mletá
  • 500 g vývar z hovädzích kostí, vlastná výroba
  • 40 g múka hladká
  • 100 g slanina bez kože
  • 50 g kápia sterilizovaná
  • 50 g zeler sterilizovaný
  • 200 g vajcia varené
  • 150 g Horeca Select masť bravčová, škvarená
  • 20 soľ kamenná
  • 0,1 g Horeca Select korenie čierne, mleté

Karlovarská knedľa:

 
  • 1 000 g žemľa
  • 400 g mlieko 1,5 %
  • 400 g vajcia
  • 80 g múka hrubá
  • 20 g soľ kamenná
  • 50 g Horeca Select petržlen listový
  • 100 g maslo 82 %
  • 0,5 g muškátový orech mletý


Orientačná cena za porciu: 1,81 €

Postup:

Príprava mäsa (cca 140 minút):

1. Zeleninu ošúpeme, mäso odblaníme a nakrájame na kocky s hmotnosťou 50 g.

2. Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno, slaninu na malé kocky.

3. Nakrájanú cibuľu orestujeme na masti do tmavozlatej farby.

4. Ku koncu restovania pridáme kocky slaniny, aby sa nám nespálili.

5. Potom na základ vložíme mäso a opäť ho restujeme, kým sa neodparí všetka tekutina.

6. Na orestované mäso nasypeme mletú papriku, znížime príkon tepla a pozvoľna pokračujeme v restovaní.

7. Orestovaná paprika tak stratí surovú chuť a lepšie sfarbí guláš.

8. Následne všetko zalejeme teplým vývarom, ochutíme soľou, korením, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka.

Príprava omáčky (cca 20 minút):

1. Akonáhle je mäso mäkké, vyberieme ho, základ vyrestujeme na tuk (odvaríme všetku tekutinu), potom ho zaprášime hladkou múkou, orestujeme ju do farby základu, zalejeme ju studeným vývarom, metlou rozšľaháme a prevaríme asi 20 minút.

2. Prevarenú omáčku precedíme na mäso cez jemné sitko.

3. Nakoniec guláš dochutíme strúhaným cesnakom a necháme krátko prejsť varom.

Príprava karlovarských knedlí (cca 40 minút):

1. Preosiatu múku zmiešame s nakrájanými lístkami petržlenu.

2. Mäkkú žemľu nakrájame na kocky s veľkosťou 1,5 cm.

3. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov.

4. Žĺtky vyšľaháme do peny, ochutíme soľou a muškátovým kvetom.

5. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh, ručne zmiešame so žĺtkami, potom prisypávame zmes múky a petržlenu.

6. Krúživými pohybmi zápästia zmiešame všetko dohromady.

7. Vznikne nám ľahká hmota, ktorú jemne ručne zmiešame s kockami žemle.

8. Z hmoty tvarujeme okrúhle knedle, ktoré varíme pozvoľným varom asi 15 minút v slanej vriacej vode.

9. Môžeme ich variť aj na pare v konvektomate, asi 15 minút.

10. Rozkrojením knedle sa presvedčíme, či je uvarená.

11. Potom knedle podberákom vyberieme z vody, potrieme ich maslom a uchováme ich v teplom prostredí na servírovanie.

Servírovanie:

1. Hotový guláš servírujeme na nahriatom tanieri spolu s naparenými karlovarskými knedľami.

2. To všetko je tradične doplnené sterilizovanou kápiou, zelerom a vareným vajcom.


Tipy šéfkuchára:

1. Na prípravu gulášov je vhodná glejovka, lebo je prerastená šľachami.

2. Práve tie musia byť dokonale mäkké, aby dodali gulášu výbornú chuť.

3. Nikdy nepoužívajte na guláš hovädzie mäso zadné, mäso je príliš suché.


Tipy zo sortimentu


Archív receptov

Archív receptov

Culinar

Archív Culinar

Mäso a hydina

Mäso a hydina