Staňte sa naším zákazníkom. Je to jednoduché.

Získať METRO kartu

VÍNO Z NOVÉHO SVETA

chile-overview
Vína z Nového sveta sú vína, ktoré sa vyrábajú mimo tradičných vinárskych oblastí Európy a Stredného východu, najmä v Južnej Amerike. Víno z Nového sveta v sebe nesie stopy sviežosti, inovácie a medzinárodného štýlu. Čile je v segmente vín z Nového sveta silným a prestížnym výrobcom. Vďaka teplému podnebiu regulovanému Pobrežnou Kordillerou a Andami je krajina ideálnou oblasťou na pestovanie hrozna. Vinár Carlos Gatica zo spoločnosti Santa Rita to zhrnul najlepšie, keď povedal: „Čile má tie najvhodnejšie podmienky: výbornú kombináciu pôdy, teploty a samozrejme ľudí – ich hodnôt a životov.“ Víno roka prináša túto dokonalosť na stôl.

TERROIR

  • Pôdy využívané spoločnosťou Santa Rita

Vinice spoločnosti Santa Rita v oblastiach Pobrežnej Kordillery a Ánd ťažia z rôznych podnebí a pôd. Vinárstvo využíva hrozno z ílovitej pôdy v andských podhoriach a hrozno vypestované v blízkosti Pobrežnej Kordillery. Pobrežná Kordillera sa môže pochváliť staršou, ťažšou a čistou pôdou z naplavenín a ílu, ktorá je na pestovanie hrozna dokonalá. Čilské vinice majú aj to šťastie, že ich nenapáda fyloxéra – otravná voška, ktorá často poškodzuje vínnu révu.
  • Čilská krajina



Víno roka 2016

ČILSKÉ PODNEBIE

  • Ideálne podnebie na rast hrozna

Teplé stredomorské podnebie v centrálnej zóne Čile poskytuje teploty vhodné na pestovanie bieleho aj červeného hrozna. Odrode Chardonnay sa darí pri nižších teplotách, pričom odroda Cabernet Sauvignon potrebuje o niečo teplejšie podnebie.
  • Vrchol bielej a červenej odrody

V blízkosti Pobrežnej Kordillery je morský vánok, ktorý udržiava chladnejšiu teplotu, čo pomáha pri dozrievaní bielych odrôd. Na druhej strane, hrozno Cabernet Sauvignon rastie lepšie pri vyšších teplotách. Pobrežná Kordillera funguje pre vinice, ktoré sa nachádzajú medzi ňou a Andami, ako tlmič, čím zaisťuje mierne vyššie teploty a špičkové podmienky potrebné pre červené odrody. Z toho ťaží aj odroda Cavanza Rosé, ktorá sa skladá z odrôd Cabernet Sauvignon a Syrah.
  • Zrelé hrozno

climate

ROZHOVOR S CARLOSOM GATICOM: IDEÁLNE ČILSKÉ PODMIENKY PRE VÍNO

METRO:
Ako čilské prostredie ovplyvňuje hrozno, a teda aj víno?
Carlos Gatica:
Každý, kto vínnej réve aspoň trochu rozumie, vie, že sa jej darí predovšetkým v extrémnych tropických podmienkach. Rastie, rozrastá sa a plodí, no v rôznych prostrediach sa správa odlišne. To je jeden z hlavných bodov. Celkovo platí, že v každej situácii je réva vystavená iným podmienkam – môže teda rásť iným spôsobom. Konáre môžu dosahovať rôzne veľkostí a líši sa aj dopadajúce svetlo, takže sa podľa toho mení poloha voči slnku. Takisto záleží na množstve dostupnej vody, zrážok, koreňov – nakoniec získame terroir, v ktorom sú tieto podmienky jedinečné. Tu do istej miery vznikajú rôzne príchute a vône.
METRO:
Je hrozno veľmi citlivá rastlina?
Carlos Gatica:
Je to veľmi obyčajná rastlina. Ak vínnu révu vystavíte veľmi náročným podmienkam, v ktorých produkuje najlepšie víno, a môžete počas obdobia pestovania kontrolovať ich rast, nájdete určité vlastnosti, ktoré získajú podľa množstva tepla a dažďa.
METRO:
Ako zistíte, ktoré pôdy vo vašej oblasti sú najlepšie na pestovanie hrozna?
Carlos Gatica:
Najskôr budete potrebovať chudobnú pôdu, v ktorej môžete kontrolovať rast. V Čile sú tieto pôdy v podhorí v blízkosti Ánd alebo Pobrežnej Kordillery. Potom musíte nájsť oblasť s tým správnym podnebím – čo znamená, že ak chcete pestovať biele víno, budete sa musieť presunúť smerom k Tichému oceánu s chladnejšími podmienkami, pretože potrebujete uchovať všetky aromatické zlúčeniny a kyslosť vínnej révy. Ak by ste chceli pestovať červené odrody, musíte sa presunúť smerom k Andám, kde sú podmienky teplejšie. A čo sa týka podnebia, musíte byť v oblasti s kontrolovanými zrážkami, aby ste mali dobrú šancu, že bude všetko hrozno pred zberom zrelé.
METRO:
Keď ochutnáte čilské víno, dokážete povedať niečo o pôde a terroire?
Carlos Gatica:
Keď vypijete a ochutnáte mnoho vín, dokážete rozoznať prinajmenšom typ pôdy. Pôda, na ktorú dopadá veľa slnečných lúčov, má tendenciu produkovať silné, ale menej koncentrované víno. Obyčajná pôda zvykne produkovať koncentrovanejšie vína. Keď na hrozno dopadá veľa slnečných lúčov, víno zvykne mať jemne spálený nádych. Ak máte veľa skúseností, pri pití vína dokážete povedať, v akom prostredí bolo vypestované. Dôležité je však aj vedieť, ako dlho si treba na víno počkať. Víno Cavanza Cabernet Sauvignon má napríklad potenciál vyzrievania 3 až 5 rokov.
METRO:
Dá sa povedať, že takto skutočne chutí Čile?
Carlos Gatica:
Myslím, že áno.

Vybrali sme:

Víno roku 2016
Víno roku 2016
Víno roku 2016