História šumivých vín sa v Taliansku začala písať koncom 19. storočia, kedy Antonio Carpené s troma partnermi založil podľa vzoru francúzskych vinárov spoločnosť na výrobu šampanského. Šampanské síce nevyrábala, dala však základ pre slávne Prosecco, ktoré sa časom stalo módnym nápojom a získalo si obľubu na celom svete. Okrem tohto najznámejšieho predstaviteľa ponúka Taliansko celý rad ďalších šumivých vín, ktoré rozhodne stoja za pozornosť.

Viac o talianskych šumivých vínach

  • Ostatné šumivé vína

    Medzi známych predstaviteľov talianskych šumivých vín patrí napr. Asti vyrábané v regióne Piemonte, ďalej Franciacorta z Lombardie a Trento z vinárskej oblasti Trentino-Alto Adige.

  • Ako sa vyrábajú

    Šumivé vína vznikajú druhotným kvasením, a to buď priamo vo fľaši (tzv. šampanská metóda), alebo v uzavretých nádobách, pričom sa víno následne plní do fliaš (Charmatova metóda).

  • Prosecco

    Domovom tohto osviežujúceho nápoja je Benátsko. Vyrába sa z odrody Glera, ktorú v kupáži menším podielom dopĺňajú ďalšie odrody, a ročná produkcia činí 21 miliónov fliaš.

Služby pre vás

Vinotéky METRO vedú skúsení someliéri, ktorí vám odporučia nielen samotné víno, ale aj vhodné kombinácie s pokrmami. Majiteľom gastronomických prevádzok pomôžu tiež so zostavením a realizáciou vínneho lístka. Pravidelne organizujeme ochutnávky, počas ktorých máte možnosť sa zoznámiť so zaujímavými druhmi vína z nášho sortimentu.


Ďalšie vinárske oblasti a vína

  • Alsasko (Alsace)

    Alsace

    Alsasko leží v severovýchodnom výbežku Francúzska, v jeho produkcii dominuje biele víno.

  • Toskánsko (Toscana)

    Toskansko

    Toskánsko je srdcom talianskeho vinohradníctva a domovom novej vlny talentovaných vinárov.

  • Mikulovská podoblasť

    Mikulovska podoblast

    Excelentné vína z mikroregiónu Pálava patria k pýcham moravského vinárstva.

  • Veľkopavlovická podoblasť

    Velkopavlovicka podoblast

    História pestovania viniča hroznorodého v tomto kraji siaha až do obdobia Veľkomoravskej ríše.