Za objaviteľa dnešnej podoby šampanského sa považuje benediktínsky mních Dom Pérignon, ktorý žil na prelome 17. a 18. storočia v opátstve Hautvillers neďaleko Remeša. Rad zdrojov však túto legendu spochybňuje alebo priamo vyvracia. Isté však je, že francúzske šumivé vína na čele s pravým šampanským predstavujú absolútnu špičku a sú po stáročia vzorom pre celý vinársky svet.

Viac o francúzskych šumivých vínach

  • Ako sa vyrábajú

    Šumivé vína vznikajú druhotným kvasením, a to buď priamo vo fľaši (tzv. šampanská metóda), alebo v uzavretých nádobách, pričom sa víno následne plní do fliaš (Charmatova metóda).

  • Champagne

    Označenie „šampanské“ môžu niesť len šumivé vína z oblasti Champagne. Pestovanie a výroba sa riadi prísnymi pravidlami, odrodami sú takmer výhradne Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay.

  • Crémant

    Sekty vyrobené šampanskou metódou v iných francúzskych oblastiach sa označujú názvom Crémant. Charakterizuje ich drobnejšie perlenie, ktoré po naliatí vytvára hustú „smotanovú“ penu.

Služby pre vás

Vinotéky METRO vedú skúsení someliéri, ktorí vám odporučia nielen samotné víno, ale aj vhodné kombinácie s pokrmami. Majiteľom gastronomických prevádzok pomôžu tiež so zostavením a realizáciou vínneho lístka. Pravidelne organizujeme ochutnávky, počas ktorých máte možnosť sa zoznámiť so zaujímavými druhmi vína z nášho sortimentu.


Ďalšie vinárske oblasti a vína

  • Côtes du Rhône

    Cotes du Rhone

    Rozľahlá oblasť pozdĺž rieky Rhône poskytuje pestrú škálu vín rozličných charakteristík a štýlov.

  • Sicília (Sicilia)

    Sicilia

    Slnko, teplo, minimum zrážok a zloženie pôdy dávajú základ vzniku elegantných druhov vína s výraznou vôňou.

  • Mikulovská podoblasť

    Mikulovska podoblast

    Excelentné vína z mikroregiónu Pálava patria k pýcham moravského vinárstva.

  • Talianske šumivé vína

    Talianske sumive vina

    Talianskym šumivým vínam dominuje Prosecco vyrobené z bieleho hrozna odrody Glera.