Pre milovníkov vína je Francúzsko zasľúbenou krajinou. Dlhoročná tradícia pestovania viniča hroznorodého sa odráža v bohatých skúsenostiach a vedomostiach francúzskych vinárov, ktoré viac než úspešne zúročujú aj v súčasnosti. Tamojšia produkcia patrí jednoznačne medzi svetovú špičku a ceny tých najlepších vín sa nezriedka šplhajú do závratných výšin. V sortimente METRO nájdete široký výber francúzskych vín, a to od jednoduchých stolových až po exkluzívne archívne exempláre pre skutočných znalcov.

Najznámejšie regióny

  • Bordeaux

    Bordeaux

    Najväčšia a najúspešnejšia apelácia Francúzska je symbolom významných vín a vzorom pre celý vinársky svet.

  • Burgundsko (Bourgogne)

    Burgundsko

    Burgundsko sa pýši vínami zvučných mien vyrábanými predovšetkým z odrôd Chardonnay a Pinot Noir.

  • Côtes du Rhône

    Cotes du Rhone

    Rozľahlá oblasť pozdĺž rieky Rhône poskytuje pestrú škálu vín rozličných charakteristík a štýlov.

  • Alsasko (Alsace)

    Alsace

    Alsasko leží v severovýchodnom výbežku Francúzska, v jeho produkcii dominuje biele víno.



Viac o francúzskych vínach

  • Apelačný systém

    Základným princípom označovania francúzskych vín je apelačný systém. Zatiaľ čo pre tuzemské víno je najdôležitejším znakom odroda, v prípade Francúzska je to región. Každá oblasť sa delí na jednotlivé apelácie, ktorých systém označovania vína sa od seba mierne odlišuje. Vzorky vín z konkrétnych vinárstiev posudzuje odborná komisia, ktorá ich následne zaraďuje do príslušnej kategórie a udeľuje právo používať na etikete dané označenie.

  • Kategórie vín

    Označenie Vin de Table nesú jednoduché druhy stolového vína s minimálnym obsahom alkoholu 8,5 %. Skratka IGP znamená chránené označenie pôvodu a prináleží 29 % vína z celkovej francúzskej produkcie. Značka A.O.C./A.O.P. je prísne viazaná na danú oblasť a udelí sa vínu, ktoré splní prísne podmienky ohľadne kvality, tradície, odrody a celého radu ďalších kritérií. Nadstavbou tohto systému sú označenia Cru Bourgeoise, Cru, Premier Cru a Grand Cru, ktoré patria tým najkvalitnejším druhom vína.

  • Vinárske pojmy

    Pri výbere francúzskych vín sa môžete stretnúť s pojmami, ktoré charakterizujú vlastnosti, pôvod a spôsob výroby. Assemblage znamená sceľovanie alebo kupážovanie vín rôznych odrôd, ročníkov, parciel alebo tratí pre zmes zvanú cuvée. Slovo barrique označuje dubový sud, v ktorom víno zrie a získava vďaka tomu špecifické chuťové vlastnosti. Známy pojem château znamená doslova „zámok“, ale označujú sa ním aj menej honosné vinárske usadlosti. Výraz cépage odkazuje na príslušnú odrodu viniča, v množnom čísle cépages sa používa ako spresnenie odrodového množstva v určitom cuvée.

Služby pre vás

Vinotéky METRO vedú skúsení someliéri, ktorí vám odporučia nielen samotné víno, ale aj vhodné kombinácie s pokrmami. Majiteľom gastronomických prevádzok pomôžu tiež so zostavením a realizáciou vínneho lístka. Pravidelne organizujeme ochutnávky, počas ktorých máte možnosť sa zoznámiť so zaujímavými druhmi vína z nášho sortimentu.