Parmigiano Reggiano (32 % t. v s.), ktorý je u nás známy ako parmezán, je jedným z pokladov talianskej kuchyne. Názov a označenie pôvodu Parmigiano Reggiano si zaslúžia len syry tohto typu z oblastí Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua a Bologna. Mlieko na výrobu tohto syra musí pochádzať od kráv pasúcich sa vonku a živených len trávou a kvalitným senom. Veľké bochníky syrov vážiace 35-36 kg sa 2-3 týždne máčajú v soľnom roztoku a zrejú od 12 mesiacov do 3-4 rokov.

Tipy z nášho sortimentu

  • Ambrosi Parmigiano Reggiano

    Ambrosi Parmigiano Reggiano

    Parmezán značky Ambrosi zrie 24 mesiacov a predáva sa v 200g balení. Má slamovú farbu a pikantnú aromatickú chuť, je jemne zrnitý a na lome vločkovitý.

  • Antica Parmigiano Reggiano strúhaný

    Antica Parmigiano Reggiano

    Strúhaný parmezán v praktickom 100g balení je vhodný na posypanie cestovín a cestovinových šalátov. Hodí sa tiež do cuketovej alebo paradajkovej polievky.


Viac o parmezáne

  • Parmezán v studenej kuchyni

    Parmezán je výborný okrem iného ako dezert. Mladý alebo stredne vyzretý syr môžete podávať napríklad s hruškami spolu s vínom Chianti Classico Riserva.

  • Parmezán v teplej kuchyni

    V teplej kuchyni sa najčastejšie uplatňuje v strúhanej forme – použiť ho môžete na všetky cestovinové pokrmy a rizoto. Často sa pridáva aj do omáčok, polievok a zapekaných jedál.

  • Podávanie

    Parmezán sa uchováva v chladničke a v správnych podmienkach vydrží veľmi dlho. K starším parmezánom sa výborne hodia najmä plnšie výrazné druhy červeného vína.

Garancia kvality

Talianske syry patria medzi prvotriedne delikatesy z ponuky METRO. Ich výberu venujeme náležitú pozornosť, starostlivo volíme dodávateľa a kontrolujeme dodržovanie všetkých predpísaných noriem týkajúcich sa prepravy aj skladovania. Vďaka tomu máte istotu špičkovej kvality všetkých ponúkaných produktov – napríklad pravý parmezán, ktorý si u nás môžete kúpiť, neobsahuje farbivá ani konzervačné látky, naopak, má veľa fosforu, vápnika a dobre stráviteľných bielkovín.


Obľúbené syry

  • Mozzarella

    Mozzarella

    Pravá Mozzarella z byvolieho mlieka obsahuje až 50 % tuku v sušine.

  • Roquefort

    Roquefort

    Kráľ syrov s modrou plesňou sa vyrába výhradne z ovčieho mlieka.

  • Brie

    Brie

    Mäkký syr s bielou ušľachtilou plesňou získava zrením výraznú chuť a arómu.