Gorgonzola patrí medzi najznámejšie talianske vývozné artikle. Ako mnoho iných tamojších syrov hrdí sa označením D.O.P. a pochádza z provincií, ktoré ležia sčasti v Lombardii a sčasti v Piemonte. Plnotučný syr z kravského mlieka s obsahom 48 % tuku v sušine sa vyrába z pasterizovaného mlieka, do ktorého sa pridávajú fermentačné prostriedky a spóry ušľachtilej plesne. Lahôdka s bohatým zelenomodrým žilkovaním zrie 2 až 3 mesiace v prírodných skalných jaskyniach s kontrolovanou teplotou.

Tipy z nášho sortimentu

  • CVS Gorgonzola dolce D.O.P.

    CVS Gorgonzola

    CVS Gorgonzola dolce D.O.P. patrí medzi tzv. mladé, teda menej vyzreté syry. Jej poznávacím znamením je sladšia a jemne pikantná chuť.

  • Galbani Gorgonzola Eccellenza D.O.P.

    Galbani Gorgonzola

    Chladený syr s modrou plesňou (1 x 150 g) má svetlomodré žilkovanie, je stredne vyzretý a vyznačuje sa jemnou krémovou štruktúrou.


Viac o syre Gorgonzola

  • Podávanie

    Pred konzumáciou nechajte syr minimálne pol hodiny v prostredí s izbovou teplotou, aby sa správne rozvinula jeho chuť a vôňa. Môže sa podávať s kúskom chleba a silným červeným vínom.

  • V studenej kuchyni

    Gorgonzola sa podáva buď samostatne alebo ako súčasť surového taniera. Tradičná lahôdka vyniká pikantnou a korenistou chuťou, ktorá sa hodí k šampiňónom, čiernym olivám a reďkovkám.

  • V teplej kuchyni

    Tento polotvrdý mliečny výrobok nájde výborné uplatnenie predovšetkým v polievkach, zapečených zemiakoch a zeleninových omáčkach. Ďalej tvorí chutnú náplň do zemiakových placiek alebo palaciniek.

Garancia kvality

Talianske syry patria medzi prvotriedne delikatesy z ponuky METRO. Ich výberu venujeme náležitú pozornosť, starostlivo volíme dodávateľa a kontrolujeme dodržovanie všetkých predpísaných noriem týkajúcich sa prepravy aj skladovania. Vďaka tomu máte istotu špičkovej kvality všetkých ponúkaných produktov. Garanciou skvelej chuti je aj označenie D.O.P., ktoré zaručuje tradičný pôvod, charakteristický spôsob výroby a vynikajúce vlastnosti produktu.


Obľúbené syry

  • Roquefort

    Roquefort

    Kráľ syrov s modrou plesňou sa vyrába výhradne z ovčieho mlieka.

  • Raclette

    Raclette

    Polotvrdý syr Raclette sa tradične podáva roztavený so zemiakmi v šupke.