Tradícia výroby syra siaha v prípade Talianska až do obdobia starého Ríma. Výživné a trvanlivé syry patrili do základného proviantu rímskych armád a ich sláva sa čoskoro rozšírila do okolitých krajín. V súčasnosti sa v Taliansku vyrába viac než 450 druhov syrov, vďaka čomu je jednou z najvýznamnejších syrárskych veľmocí.

Obľúbené talianske syry

  • Mozzarella

    Mozzarella

    Pravá Mozzarella z byvolieho mlieka obsahuje až 50 % tuku v sušine.

  • Gorgonzola

    Gorgonzola

    Pre tento slávny taliansky syr s modrou plesňou je typická krémová konzistencia.

  • Parmezán

    Parmezan

    Parmigiano Reggiano, ktorý je u nás známy ako parmezán, je jedným z pokladov talianskej kuchyne.


Špeciality sortimentu

  • Mozzarella di Bufala Campana

    Mozzarella di Bufala

    Pravá Mozzarella pochádza z provincie Caserta v Kampánii a vyrába sa výhradne z byvolieho mlieka.

  • Parmigiano Reggiano Vacche Rosse

    Parmigiano Reggiano Vacche Rosse

    Tvrdý syr slamovej farby a pikantnej chuti patrí medzi kulinárske poklady, ktoré dalo Taliansko svetu.



Viac o talianskych syroch

  • Typické syry

    Syrárska tradícia sa v Taliansku teší veľkej úcte a veľmi sa tu dbá na pôvod a kvalitu domácich produktov, ako aj na ochranu originálnych názvov. Prvý dekrét týkajúci sa syra bol vydaný už v roku 1925 a o štvrťstoročie neskôr uzrel svetlo sveta zákon o ochrane kontrolovaného pôvodu, vďaka ktorému nesú vybrané výrobky známku D. O. C. Syry s týmto označením musia byť nielen vyrobené v konkrétnej oblasti, ale súčasne spĺňať predpísané postupy výroby.

  • Regionálna pestrosť

    Vďaka rozmanitým prírodným podmienkam sa v Taliansku vyrába pestrá paleta syrov a každý región sa pýši vlastnými špecialitami. Oblasť okolo Pádskej nížiny produkuje predovšetkým syry z kravského mlieka (Gorgonzola, Taleggio, Provolone, Grana Padano), na Sicílii, Sardínii a v Toskánsku zase prevažujú ovčie produkty (Pecorino, Marzolino). Juh Talianska ponúka ideálne podmienky pre chov byvolov a je hlavným producentom pravej Mozzarelly.

  • Syry v talianskej kuchyni

    Mliečne produkty so syrmi v čele majú v talianskej kuchyni široké využitie. Uplatňujú sa ako súčasť omáčok a náplní do mäsových pečienok, používajú sa na prípravu sladkých dezertov, samozrejme, aj ako doplnok rozličných druhov cestovín. Tepelne neupravené syry sa podávajú v spoločnosti vybraného vína a čerstvého alebo sušeného ovocia, a to ako chuťovka alebo ako samostatný chod počas obeda alebo večere.

Široký výber

Sortiment METRO zahŕňa prvotriedne syry, ktoré patria k špičke talianskej produkcie. Ich výberu venujeme náležitú pozornosť, starostlivo volíme dodávateľa a kontrolujeme dodržovanie všetkých predpísaných noriem týkajúcich sa prepravy aj skladovania. Z našej ponuky si vyberú nielen gurmáni, ale aj majitelia a šéfkuchári reštaurácií špecializovaných na autentickú taliansku kuchyňu, ktorá si zakladá na kvalitných a čerstvých surovinách.