Výroba syrov má na území Slovenska dlhoročnú tradíciu – jej história sa začala písať už v 14. storočí. Popri tradičných syroch z ovčieho mlieka sa postupom času rozširovala aj produkcia syrov z kravského mlieka, často inšpirovaných známymi špecialitami z rôznych častí Európy. V súčasnosti prevažuje spotreba polotvrdých a parených syrov a značnej obľube doma aj v zahraničí sa tešia tiež tradičné výrobky, ako je bryndza, oštiepok, korbáčiky či parenica. V sortimente METRO nájdete široký výber domácich syrových špecialít.

Obľúbené druhy syrov

  • Bryndza

    Bryndza

    Tradičný mäkký syr z ovčieho mlieka nesie od roku 2008 označenie chráneného zemepisného pôvodu.

  • Parenica

    Parenica uzena

    Tradičný mäkký syr z ovčieho mlieka nesie od roku 2008 označenie chráneného zemepisného pôvodu.

  • Oštiepok

    Ostiepok

    Polotvrdý syr zlatistej farby sa pripravuje z ovčieho mlieka a svoj typický tvar získava v špeciálnych formách.

  • Korbáčiky

    Korbaciky

    Parený syr z hrudkovitého ovčieho syra sa počas výroby vyťahuje do nitiek (vojok) a následne zapletá.


Tipy z nášho sortimentu

  • HS bryndza plnotučná, 1× 1 kg

    HS bryndza plnotucna 1x1 kg

    Populárny syr v praktickom balení pochádza z domácej produkcie a je vyrobený podľa tradičnej receptúry.

  • FF oštiepok, cca 370 g

    FF ostiepok udeny cca 370 g

    Údený variant obľúbeného syra ponúkame exkluzívne pod vlastnou značkou Fine Food za atraktívnu cenu.



Viac o slovenských syroch

  • Exkluzívne v METRO

    V pestrom sortimente slovenských syrov ponúka METRO tiež produkty pod vlastnými značkami ARO, Fine Life a Horeca Select. Ide o najobľúbenejšie a najpredávanejšie druhy u nás – bryndzu, korbáčiky či parenicu. Nechýbajú ani populárne výrobky z kategórie polotvrdých syrov, napríklad eidam alebo gouda. Produkcia vlastných značiek METRO predstavuje výrobky s garantovanou kvalitou ponúkané za veľmi výhodné ceny.

  • Garancia kvality

    V METRO ponúkame výhradne syry prvotriednej kvality a čerstvosti. Ich výberu venujeme náležitú pozornosť, starostlivo volíme dodávateľov a kontrolujeme dodržiavanie všetkých predpísaných noriem týkajúcich sa prevozu a skladovania. Vďaka tomu máte istotu špičkovej kvality všetkých ponúkaných produktov. Obľúbené slovenské syry ponúkame v rôznych formách a baleniach, ktoré vám uľahčia ich následné použitie v domácej i profesionálnej kuchyni.

  • História syrárstva u nás

    Počiatky slovenského syrárstva sú úzko spojené s pastierstvom a salašníctvom v horských a podhorských oblastiach. Prvé syry sa pripravovali prevažne z ovčieho mlieka a boli nielen dôležitou súčasťou jedálneho lístka, ale slúžili aj ako povinná daň vrchnosti. V 18. storočí začali vznikať prvé bryndziarstva a koncom 19. storočia sa výrazne rozšírilo priemyselné spracovanie kravského mlieka, ktoré viedlo k vzniku mliekarenských družstiev. V 90. rokoch 20. storočia došlo vplyvom spoločenských zmien k prudkému poklesu stavu dojníc a zníženiu počtu mliekarenských závodov. V súčasnosti je slovenské syrárstvo opäť na vzostupe a snaží sa držať krok so svetovým vývojom.

Spotreba syrov na Slovensku

Na Slovensku odštartovala kampaň na podporu konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov, na ktorej sa finančne podieľa Európska únia a Česká republika. Aktuálna ročná spotreba na Slovensku je 160 – 165 kg na obyvateľa ročne, odporúčaný príjem sa však pohybuje v rozmedzí 200 – 220 kg. V spolupráci so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou sa preto v apríli 2014 spustil projekt Agrárnej komory Českej republiky s názvom „Biele plus“, ktorého cieľom je upozorniť na priaznivé účinky mliečnych výrobkov na ľudský organizmus a súčasne podporiť mliekarenský priemysel v oboch krajinách.