Tradičné syry Raclette sa vyrábajú v tvare šesťkilových okrúhlych bochníkov s béžovou až hnedou kôrou a tmavoslonovinovým syrovým cestom. Zrejú minimálne 6 týždňov, niektoré však aj niekoľko mesiacov. Vo Francúzsku sa tento silne aromatický syr vyrába predovšetkým v Savojsku, jeho variant Raclette de Savoi sa dokonca hrdí chráneným zemepisným označením. Rovnomenný švajčiarsky pokrm sa skladá z rozmäknutého syra a rôznych príloh (sušené alebo údené mäso, zemiaky, šampiňóny, zelenina...).

Tipy z nášho sortimentu

  • Raclette syr plátky

    Raclette platky

    Výraznú chuť aj arómu tohto syra (balenie 400 g) najlepšie dopĺňa francúzske víno Beaujolais.

  • Raclette syr plátky údené

    Raclette udene

    Údený syr Raclette sa ľahko rozpúšťa a preto je ideálny na tepelnú úpravu – napríklad s grilovanými naloženými papričkami.


Viac o Raclette

  • V studenej kuchyni

    Konzumácia surového syra Raclette nie je v zahraničí taká obvyklá, napriek tomu chutí syr výborne aj v tejto podobe. Stačí ho podávať nakrájaný na plátky s kvalitnou šunkou a sviežim bielym vínom.

  • V teplej kuchyni

    Raclette sa najčastejšie pripravuje v špeciálnych raclettovacích griloch. Plátky syra sa položia na zeleninu, mäso, malé kúsky pečiva alebo krevety a spoločne sa zapečú.

  • Podávanie

    Syr uchovávajte v chladničke a vyberte ho pol hodiny pred podávaním. Najlepšie chutí s čerstvým pečivom, dipmi, omáčkami a zeleninovými šalátmi. Možno ho servírovať aj so zemiakmi v šupke.

Garancia kvality

Francúzske syry patria medzi prvotriedne delikatesy z ponuky METRO. Ich výberu venujeme náležitú pozornosť, starostlivo volíme dodávateľa a kontrolujeme dodržiavanie všetkých predpísaných noriem týkajúcich sa ich prevozu aj skladovania. Vďaka tomu máte istotu špičkovej kvality všetkých ponúkaných produktov. Garanciou skvelej chuti je aj označenie A. O. C., ktoré zaručuje tradičný pôvod, charakteristický spôsob výroby a vynikajúce vlastnosti produktu.


Obľúbené syry

  • Gorgonzola

    Gorgonzola

    Pre tento slávny taliansky syr s modrou plesňou je typická krémová konzistencia.

  • Brie

    Brie

    Mäkký syr s bielou ušľachtilou plesňou získava zrením výraznú chuť a arómu.

  • Mozzarella

    Mozzarella

    Pravá Mozzarella z byvolieho mlieka obsahuje až 50 % tuku v sušine.