Brie patrí do skupiny mäkkých syrov s bielou plesňou a jeho história sa údajne začala písať už v roku 774 – podľa niektorých prameňov si na ňom pochutnával aj Karol Veľký. Dnes majú právo na jeho výrobu farmári zo Seine-et-Marne. Tí tento syr s bielou plesňou na povrchu vyrábajú z nepasterizovaného kravského mlieka v dvoch variantoch: Brie de Meaux a Brie de Melun – oba typy sa pýšia chráneným označením pôvodu. Okrem nich je na trhu mnoho chutných a kvalitných napodobenín.

Tipy z nášho sortimentu

  • Brie de Meaux A. O. C.

    Brie de Meaux A O C

    Syr vynikajúcej kvality sa predáva v balení po 175 g. Má bielu, ružovo a béžovo mramorovanú kôru, lesklé cesto slamovej farby a sladkastú ovocnú chuť.

  • Brie Paturages Comtois

    Brie Paturages Comtois

    Lahôdkový syr vyniká jemnou arómou a najčastejšie sa uplatňuje ako súčasť syrových tanierov. Podáva sa spolu so Chardonnay alebo dezertným vínom.


Viac o Brie

  • Brie v studenej kuchyni

    Pravé Brie z Meaux alebo z Meluna najlepšie chutí samé, a to buď s hroznovým vínom alebo nakladanou zeleninou. Tento syr výborne doplní ľahšie mladé červené víno.

  • Brie v teplej kuchyni

    Vďaka jemnej chuti a krémovej konzistencii sa Brie hodí aj na tepelnú úpravu – môžete ho zapekať, obaľovať a vyprážať, prípadne rozpustiť v omáčkach a polievkach.

  • Podávanie

    Syry typu Brie uchovávajte v chladničke v oddiele na zeleninu a približne hodinu pred podávaním ich premiestnite do prostredia s izbovou teplotou. Krájať syry začnite až tesne pred servírovaním.

Garancia kvality

Francúzske syry patria medzi prvotriedne delikatesy z ponuky METRO. Ich výberu venujeme náležitú pozornosť, starostlivo volíme dodávateľa a kontrolujeme dodržiavanie všetkých predpísaných noriem týkajúcich sa ich prevozu aj skladovania. Vďaka tomu máte istotu špičkovej kvality všetkých ponúkaných produktov. Garanciou skvelej chuti je aj označenie A. O. C., ktoré zaručuje tradičný pôvod, charakteristický spôsob výroby a vynikajúce vlastnosti produktu.


Obľúbené syry

  • Mozzarella

    Mozzarella

    Pravá Mozzarella z byvolieho mlieka obsahuje až 50 % tuku v sušine.

  • Roquefort

    Roquefort

    Kráľ syrov s modrou plesňou sa vyrába výhradne z ovčieho mlieka.