Francúzsko je jednou z najväčších syrových veľmocí – vyrába 400 rôznych druhov. Syry predstavujú neoddeliteľnú súčasť jedálnička a vďaka kombinácii s vhodnými druhmi vína a typickou chrumkavou bagetou sa ich konzumácia zaradila medzi vrcholné gurmánske pôžitky. V sortimente METRO nájdete pestrý výber francúzskych syrov rozličných typov, a to od čerstvých cez tvrdé až po vyzreté mäkké syry s ušľachtilou plesňou.

Obľúbené francúzske syry

  • Roquefort

    Roquefort

    Kráľ syrov s modrou plesňou sa vyrába výhradne z ovčieho mlieka.

  • Brie

    Brie

    Mäkký syr s bielou ušľachtilou plesňou získava zrením výraznú chuť a arómu.

  • Raclette

    Raclette

    Polotvrdý syr Raclette sa tradične podáva roztavený so zemiakmi v šupke.


Špeciality sortimentu

  • Selles-sur-Cher

    Selles sur cher

    Syr z kozieho mlieka sa vyrába od 19. storočia a počas zrenia sa naň sype soľ a popol z dreveného uhlia.

  • Reblochon

    Reblochon

    Polotvrdý syr z horskej oblasti Savojských Álp má ovocnú chuť s nádychom lieskových orieškov.



Viac o francúzskych syroch

  • Francúzsky syrový tanier

    Francúzska večera sa skladá z niekoľkých chodov, medzi ktoré patrí aj výber syrov. Tradičný syrový tanier musí obsahovať minimálne štyri odlišné druhy – čerstvý, tvrdý, plesňový a dobre uležaný mäkký syr. Syry sa na misu obvykle ukladajú v smere hodinových ručičiek, začína sa ľahšími a jemnejšími druhmi a končí výraznými. V sortimente METRO nájdete profesionálne zostavené syrové kolekcie v rôznych kombináciách aj váhových kategóriách (od 335 g až po viac než 1 kg). Vhodné sú ako darček pre gurmánov, vynikajúcu voľbu predstavujú aj pre reštaurácie, ktoré chcú svojim hosťom ponúknuť špičkové syrové produkty.

  • Typické syry

    Viac než desatina francúzskych syrov nesie pečať kvality A. O. C. (Appelation d'Origine Contrôlée, teda kontrolované označenie pôvodu). Prvá ochranná známka bola udelená v roku 1925 syru Roquefort. Postupom času nasledovali ďalšie produkty, a tak sa každý francúzsky región pýši vlastnou syrovou špecialitou. Patrí medzi ne napríklad Camembert de Normandie, Brie de Meaux, Beaufort Fromi, Reblochon de Savoie alebo Selles-sur-Cher. V súčasnosti sa francúzske označenie A. O. C. z dôvodu jednoty v rámci Európskej únie nahrádza značkou A. O. P. (Appelation d'Origine Protégée), ktorej význam je totožný.

  • Zrenie je veda

    Výroba prvotriednych syrov si vyžaduje veľa práce – mnohokrát ide o niekoľkomesačné obrady za špecifických podmienok. Za intenzitou chuti a vône, správnou konzistenciou, farbou aj perfektným vzhľadom stoja tradičné postupy a dokonalá starostlivosť. Základom úspechu je okrem špičkových vstupných surovín aj vhodná pivnica, v ktorej musí byť optimálna teplota a vysoká vlhkosť zodpovedajúca konkrétnemu typu syra. Počas zrenia venujú výrobcovia svojim špecialitám náležitú pozornosť. Syry sa priebežne utierajú utierkou a obracajú, vybrané druhy sa zasypávajú špeciálnym popolom alebo omývajú slanou vodou, vínom, pálenkou či brandy.

Garancia kvality

Francúzske syry patria medzi prvotriedne delikatesy z ponuky METRO. Ich výberu venujeme náležitú pozornosť, starostlivo volíme dodávateľa a kontrolujeme dodržiavanie všetkých predpísaných noriem týkajúcich sa ich prevozu aj skladovania. Vďaka tomu máte istotu špičkovej kvality všetkých ponúkaných produktov.