Jedna z najchutnejších sladkovodných rýb je zubáč veľkoústý (Stizostedion lucioperca, angl. pike-perch). Dravá ryba z čeľade ostriežovitých sa vyskytuje v mnohých európskych krajinách. Preferuje chladné jazerá a pomaly tečúce rieky, je možné ju nájsť aj v poloslanej vode, napr. v Baltickom mori. Zubáče sú vzhľadom a chuťou mäsa podobné šťukám, dokážu sa však rozmnožovať aj v riekach, ktorých tok bol upravený a v ktorých šťuky ťažko hľadajú miesta vhodné na trenie. Zubáče sa začínajú chovať aj na rybích farmách, voda však musí obsahovať veľa kyslíka. Pre náročnosť chovu je množstvo farmovaných rýb veľmi nízke.

Zubáč veľkoústý

Zubáč veľkoústý

Stizostedion lucioperca

 

Sezónnosť: nie

Pôvod: Rusko

Metóda lovu/chovu: zaťahovacie zvislé siete

Veľkosť: 0,5 - 5 kg / ks

Tučnosť: nízka

Znaky

Zubáč môže dorásť do dĺžky až 1 m a hmotnosti 7 kg, väčšinou však meria menej než 50 cm. Medzi ikernačkami a mliečniakmi je značne veľkostný rozdiel. Ryba má pretiahnuté, sivozelené, z bokov zľahka sploštené telo s dvoma nápadnými chrbtovými plutvami, členitejšie a pevnejšie predné pokrývajú výrazné tmavé škvrny. Pomerne drobná tlama zubáčovi umožňuje loviť iba malé ryby.

Využitie

Zubáč je veľmi obľúbený v Rakúsku a Maďarsku, odkiaľ pochádza väčšina základných druhov úprav, a je možné ho využiť na prípravu všetkých receptov vhodných pre šťuku. Ryby sú v predaji vcelku aj filetované, čerstvé alebo mrazené. Biele, chudé (asi 1 g tuku na 100 g mäsa) a pevné mäso sa ľahko filetuje a vykosťuje a po šetrnom rozmrazení je porovnateľné s mäsom čerstvým. Väčšie ryby sa hodia na plnenie, je možné ich pomaly variť, dusiť na víne, smažiť v trojobale alebo ochutenom cestíčku, piecť (napr. v soľnej kôrke či na masle) aj grilovať. Mäso je vhodné taktiež na prípravu rybích plniek.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie zubáča

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Zubáča môžete filetovat podobne ako morského vlka - pozrite sa, ako na to.