Pstruh dúhový (Oncorhynchus mykiss, angl. rainbow trout) patrí do čeľade lososovité, má teda blízko k väčšiemu lososovi obyčajnému. Vyskytuje sa predovšetkým v rýchlo prúdiacich európskych tokoch, existujú však aj druhy žijúce v mori alebo umelo chované v pstruhových rybníkoch.

Voľne žijúci pstruh dúhový má mnoho foriem (morskú, jazernú, potočnú,...), živí sa predovšetkým náletovým hmyzom, larvami hmyzu vodného a drobnými kôrovcami, exempláre s dĺžkou presahujúcou 30 cm požierajú menšie rybky. Dožíva sa 3 – 6, výnimočne 10 rokov, a pri dostatočnom prísune potravy veľmi rýchlo rastie. Pochádza z riek pri tichomorskom pobreží Severnej Ameriky, v Európe sa chová od konca 19. storočia (v Čechách od roku 1888). Prvá umelá liaheň pstruhov dúhových vznikla už v roku 1870 na jednom z prítokov Sanfranciského zálivu.

V súčasnosti patrí k najvýznamnejším umelo chovaným druhom rýb, pretože mu nevadí vyššia teplota vody ani umelé krmivá, potrebuje len dostatok kyslíka. V uzavretých nádržiach s rozlohou až 100 ha žije v menších húfoch a živí sa zooplanktónom a vodnými mäkkýšmi.

Pstruh dúhový

Pstruh dúhový

Oncorhynchus mykiss


Sezónnosť: nie

Pôvod: ČR, Nemecko, Taliansko

Metóda lovu/chovu: chov

Velikost: 200 - 500 g / ks

Tučnosť: stredná


Znaky

Pstruha dúhového zdobí široký, väčšinou kovovo trblietavý červený pruh po bokoch tela a početné tmavé škvrny. Na rozdiel od pstruha obyčajného potočného nemá červené bodkovanie. Dosahuje dĺžku až 70 cm a hmotnosť 7 kg.

Využitie

Najčastejšie predávané pstruhy dúhové z umelého chovu sú k dispozícii chladené (uchovávané na ľade) alebo mrazené, prípadne vo forme filiet. Voľne žijúce pstruhy potočné je možné najčastejšie kúpiť čerstvé v špecializovaných predajniach. Pstruh lososovitý nie je názov druhu, ale obchodný popis pstruha živeného krmivom obsahujúcim prírodné farbivo astaxantín, vďaka ktorému má podobne ako losos oranžovkasté mäso. Lahodnej rybe najlepšie vyhovuje jednoduchá príprava s minimom prísad (jemné bylinky, kmín, citrón, kuriatka, mandle, biele víno), pstruha je možné upiecť tak celého, ako aj filety na masle, grilovať s brušnou dutinou naplnenou bylinkami, pošírovať, smažiť alebo piecť v alobale. Vynikajúci je taktiež nakladaný či údený. Najpopulárnejšími spôsobmi prípravy sú pstruh namodro varený v ochutenom vývare s trochou vínneho octu alebo smažený po mlynársky obalený v ochutenej hladkej múke.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie pstruha

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Pstruha môžete filetovat podobne ako morského vlka - pozrite sa, ako na to.


Kde kúpiť čerstvé ryby a morské plody

Nájsť najbližšiu predajňu alebo Prezerať sortiment