Losos atlantický (Salmo salar, angl. salmon) sa radí medzi sladkovodné ryby, hoci väčšinu života strávi v slanej vode. Malé lososy sa totiž rodia v riekach a po dvoch až troch rokoch sa premiestňujú do mora – prechod do iného prostredia a na novú potravu im nerobí ťažkosti, v prvých fázach života však môžu žiť len v sladkovodných tokoch. Pohlavne dospelé lososy sa z mora vracajú klásť ikry do svojho rodiska. Náročnú plavbu niekoľko tisíc kilometrov proti prúdu zvládajú vďaka vnútornému kompasu – riadia sa magnetickým poľom Zeme a extrémne citlivým čuchom. Prekážky sú schopní zdolať pomocou silného mávania chvostom, na priehradách sa pre ne stavajú špeciálne priepusty. I keď preplávajú 50 – 100 km denne, neprijímajú potravu a mnohé z nich po vytrení uhynú.

Lososy sa voľne vyskytujú v chladnejších častiach severného Atlantického oceánu aj v kanadských riekach. Úspešne sa chovajú v akvakultúre predovšetkým v Nórsku, Škótsku a Írsku.

Losos atlantický

Losos atlantický

Salmo salar

Sezónnosť: nie

Pôvod: Nórsko

Metóda lovu/chovu: chov

Velikost: 0,2 - 5 kg / ks

Tučnosť: vysoká


Znaky

Losos obyčajný má mierne pretiahnuté, z bokov trochu sploštené telo s modrastým chrbtom a tmavými škvrnami nad postrannou čiarou striebristých bokov. Je pokrytý drobnými šupinami. Pri trení mení sfarbenie dozelena či dohneda. Dorastá do dĺžky až 1,5 m a hmotnosti 36 kg, priemerné exempláre však nepresahujú 1 m.

Využitie

Jemne aromatické chutné mäso je relatívne tučné, ale zdravé – predovšetkým vďaka veľkému množstvu omega-3 mastných kyselín, ďalej vitamínom skupiny B, vitamínu D, selénu a draslíku. Za typicky oranžovú farbu vďačia karotenoidom obsiahnutým v mäkkýšoch a kôrovcoch, ktorými sa lososy živia. Úplne čerstvú rybu je možné podávať surovú vo forme carpaccia a ako prísadu do sushi. Inak losos patrí k najvšestrannejším rybám a umožňuje nespočetné množstvo úprav začínajúc varením vo vode a v pare, cez smaženie, prípravu metódou sous-vide až po grilovanie. Losos vcelku – s náplňou, kôrkou alebo obalený v ceste – sa pečie v rúre. Údený či konzervovaný sa hodí na jednohubky, do tenkých palaciniek, šatôčok alebo na zemiakové pokrmy. Tradičnou špecialitou je losos naložený do soli.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Hľadáte recept na lososa?

Tiež máte radi ryby a morské plody, ale neviete ako ich pripraviť? Skúste naše recepty! Krok po kroku sa stanete majstrom kuchyne!

Filetovanie lososa

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Naši rybári vam predvedú ako rybu najlepsie naporcovať.


Kde kúpiť čerstvé ryby a morské plody

Nájsť najbližšiu predajňu alebo Prezerať sortiment