Kapor rybničný (Cyprinus carpio, angl. carp) pochádza z Ázie, odkiaľ asi pred 2 miliónmi rokov prenikol do Európy. Jeho šľachtenie začalo už v stredoveku, keď kapry zdomácneli vo všetkých častiach Európy a osídlili aj české rybníky – za počiatok ich chovu je možné považovať 11. storočie. V 15. a 16. storočí sa na Třeboňsku rozvinulo rybnikárstvo a všežravý prispôsobivý kapor sa stal tunajšou najdôležitejšou chovnou rybou. Kapry z Rybárstva Třeboň získali v roku 2007 európske Chránené zemepisné označenie Třeboňský kapr.

Ryby sa živia planktónom, vodnými slimákmi, hmyzom a červami, farmované často dostávajú taktiež cereálie, kukuricu a sóju. Vďaka zloženiu potravy má kaprie mäso typickú, jemne orechovú chuť. Na etikete chladených čerstvých kaprov Horeca Select nájdete aj názov rybníka, odkiaľ boli vylovené. Pod vlastnou značkou METRO sa predávajú iba české ryby, ktoré boli chované riadeným spôsobom – rybári sú povinní kontrolovať a evidovať všetko krmivo. 

Kapor rybničný

Kapor rybničný

Cyprinus carpio

Sezónnosť: nie

Pôvod: ČR

Metóda lovu/chovu: chov

Veľkosť: 1,5 - 5 kg / ks

Tučnosť: stredná


Znaky

Kapor obyčajný má štyri formy líšiace sa množstvom šupín – šupinatý, lysec, riadkový a hladký. Tieto typy vznikli šľachtením, pôvodná forma nazývaná sazan má nižšie telo. Ryby s vysokým chrbtom a dlhou chrbtovou plutvou majú na hornej čeľusti dva páry fúzov – dlhší a kratší. Veľké vysúvacie ústa sú bez zubov, potravu kapor spracováva pomocou pažerákových zubov v zadnej časti hltana. Kapry môžu dorásť do dĺžky až 1 m, na trh však spravidla prichádzajú zhruba dvojkilogramové exempláre 30 – 40 cm dlhé. Väčšie, 1 – 3 roky staré kapry sú chutnejšie, menšie nemajú dostatok tuku potrebného na rozvinutie plnej chuti mäsa.

Využitie

Kaprie mäso obsahuje málo tuku, ľahko stráviteľné bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, minerálne látky a vitamíny. Vynikajúco chutí aj vzhľadom prekvapí celý kapor naplnený rôznymi druhmi zeleniny a pečený v rúre. Pri úprave namodro sa celá ryba zvoľna varí pri teplote do 80 °C vo vývare, do ktorého sa pridá kvalitný ocot alebo biele víno, a povrch kapra vďaka tomu získa modravý lesk. Polky ryby je možné obaliť v múke a fritovať. Nespočetné množstvo úprav ponúkajú taktiež filety s kožou aj bez nej. Obľúbenou vianočnou lahôdkou je kapor načierno – recept na tento pokrm pochádza zo 16. storočia. Ďalšími možnosťami sú smaženie, varenie v pare, fritovanie, údenie či rybie fondue. Rýchlym pokrmom je guláš z kaprích filiet nakrájaných na kocôčky.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Pitvaní Kapra

Pokiaľ si Kúpite živého Kapra, bude potrebné ho najskôr vypitvať - pozrite sa na náš návod.

Filetovanie Kapra

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Naši rybári vam predvedú ako rybu najlepsie naporcovať.



Kde kúpiť čerstvé ryby a morské plody

Nájsť najbližšiu predajňu alebo Prezerať sortiment