Ako môžu ryby posilniť telo

Ryby majú v dejinách ľudskej stravy zvláštny význam odjakživa – lov rýb siaha až do doby kamennej. Už niekoľko rokov dopyt nepretržite rastie. Svetový priemer spotreby rýb sa pohybuje okolo 16 kg ročne. V Slovensku je to iba 5 kilogramov, a to aj napriek tomu, že má naša republika dlhú rybnikársku aj rybársku tradíciu. S rastúcim dopytom rastie taktiež naša zodpovednosť pri riešení našich prírodných potravinových zásob. A síce nielen z dôvodu udržateľnosti, ale taktiež pre naše vlastné zdravie, pretože: Čím zdravšia, silnejšia a čerstvejšia je ryba, tým vyššia je jej výživová hodnota, ktorú môžeme jej konzumáciou prijať. Rybie mäso obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre ľudské telo životne dôležité a ktoré si nemôže vyprodukovať samo.


Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny

Sem patria napríklad nenasýtené omega-3 mastné kyseliny. Zvlášť významné sú mastné kyseliny s dlhým reťazcom, ako je kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA); tie majú kľúčovú úlohu pri vývoji mozgu, nervov a srdca a sú obsiahnuté predovšetkým v rybách a morských plodoch. Odporúčaný denný príjem je 250 mg EPA a/alebo DHA (zdroj: Nemecká spoločnosť pre výživu (DGE)). To zodpovedá zhruba dvom porciám ryby týždenne, z ktorých minimálne jedna by mala byť tučná ryba.

 

Tučné ryby, alebo nie?

Tučné ryby, alebo nie?

V závislosti od druhu rýb je odlišne vysoký obsah tuku. Losos, úhor a makrela patria napríklad s viac než 10 percentami na 100 gramov k takzvaným tučným rybám. Treska obyčajná, treska škvrnitá a morský jazyk majú oproti tomu podiel tuku nižší než 3 percentá na 100 gramov a radia sa teda medzi netučné ryby. Samozrejme, že príslušná hodnota sa mení v závislosti od veku, ročného obdobia a charakteru rybolovnej oblasti a môže slúžiť iba ako vodidlo.
Ryby a zdravie

Ryba ako zdroj vitamínov

Ryba nielenže obsahuje pre nás tak dôležité omega-3 mastné kyseliny, ale je taktiež výborným zdrojom rôznych vitamínov a minerálnych látok: Napríklad vitamíny A, B, C a D majú zásadný význam pre stavbu a posilňovanie kostí, krv a celý pohybový aparát. Minerály, ako je zinok, draslík a selén, sú potrebné na stavbu a udržovanie buniek, železo pre krvotvorbu, fosfor pre stavbu a funkciu DNA. Horčík sa zapája ako základná esenciálna látka do mnohých biochemických procesov v tele. Jód je potrebný pre tvorbu hormónov v štítnej žľaze, ktorými sú riadené naše životné funkcie. Tieto látky však neprodukuje ľudské telo samo, ale musia byť dodávané v strave.

Výživný pôžitok

Súdiac podľa rozmanitej ponuky, ktorú pre nás predstavuje vodné prostredie, by pre nás malo byť jednoduché robiť niečo dobré pre naše zdravie. Možnosti prípravy sú rovnako rozmanité ako ryby samé a môžeme ich upraviť podľa rôzneho vkusu: Či ryba, alebo morské plody, ryba v celku, ako filé alebo steak, či so zeleninou, zemiakmi, ryžou alebo šalátom, s omáčkou alebo bez, či ako jednoduchý alebo bohatý pokrm, ráno, na poludnie alebo večer – ryba bude vyhovovať každému jazýčku.

Ryby s bielym mäsom

Na 100 g
(priemerné hodnoty)
Energetická hodnota (kcal)
Množstvo tuku
(v gramoch)
Omega-3
mastné kyseliny
Pražma zlatá 96 2,9 **
Treska obyčajná
83 0,9 *
Parmica červená
107 3,8 ***
Zeus ostnatý (ryba sv. Petra)
89 1,4
*
Platesa veľká
76 0,8 *
Treska tmavá
82 1,0 *
Morský čert
66 0,4 *
Solea európská
89 1,8 *
Kambala veľká
95 2,7 *
Zubáč
83 0,7 *


Tučné ryby

Na 100 g
(priemerné hodnoty)
Energetická hodnota
(kcal)
Množstvo tuku
(v gramoch)
Omega-3
mastné kyseliny
Sleď 190 13,0 ***
Losos
180 11,0 ***
Sleď obyčajný
267 22,6 ***
Mečúň
139 5,2
**
Tuniak žltoplutvý
144 6,2 **

Mäkkýše a kôrovce

Na 100 g
(priemerné hodnoty)
Energetická hodnota
(kcal)
Množstvo tuku
(v gramoch)
Omega-3
mastné kyseliny
Ustrice (surové) 65 1,3 **
Krevety
95
0,8 *
Homár (varený)
103 1,6 *
Hrebenatka
92 0,5
**
Slávka jedlá (surová)
74 1,8 **

Čerstvé ryby a morské plody v akcii

Akciový tovar

Sortiment rýb, dostupnosť a cena

Sortiment