Ustrica veľká (Crassostrea gigas, angl. oyster) bola pôvodne rozšírená na pobreží východnej Ázie, preto má jej chov veľmi dlhú tradíciu v Číne a Japonsku. Vďaka robustnej schránke, odolnosti voči chorobám, rýchlemu rastu a malým nárokom na teplotu a salinitu vody je ideálna pre umelý chov. K významným producentom patrí Francúzsko – v oblasti Marennes zaberajú ustricové polia asi 3500 ha na piesčinách medzi ústiami riek Seudre a Charente a pozdĺž východnej strany ostrova Île d'Oléron. Ustrice tu žijú v ideálnom prostredí kombinujúcom slanú a sladkú vodu, ktorá má v lete optimálnu teplotu pre ich rast. Rozmnožujú sa v prísne chránených „laviciach“ – larvy sa prichytia na strategicky umiestnené tehly či dosky a začnú vytvárať schránky. Ustrice sa živia špeciálnym druhom jednobunkových rias, vďaka ktorým získavajú jedinečnú chuť, ľahko zelenkastý odtieň mäsa a vysoký obsah vitamínov a minerálnych látok.

Ustrica veľká

Ustrica veľká

Crassostrea gigas

Sezónnosť: september – máj

Pôvod: Francúzsko

Metóda lovu/chovu: chov

Veľkosť: N°0 – N°3

Tučnosť: nízka



Znaky

Ustrica veľká s pretiahnutou robustnou lastúrou dorastá do šírky 10 – 30 cm. Schránka môže mať sivohnedú až zelenavú farbu a rozmanitý tvar. Ten závisí od charakteru dna a morského prúdenia, ktorému boli ustrice počas chovu vystavené. Vnútorná stena lastúry je snehobiela a mäso má krémovo sivé či zlatožlté sfarbenie.

Fine de Claire – Marennes-d'Oléron sú prvotriedne ustrice z francúzskeho chovu. Majú krémovo sivé až zlatožlté mäso a vyváženú chuť.

Speciale de Claire – Marennes-d'Oléron sa vyznačujú vysokým podielom mäsa krémovo sivej až zlatožltej farby, ktoré je vyhľadávané pre harmonické vyváženie slanej a sladkej chuti.

Fines de Normandie – mäso ustríc pochádzajúcich z normandských chovov na voľnom mori vyniká harmonickou kombináciou slanej a sladkej chuti s ovocnými a orechovými tónmi.

Fines de Cancale – celosvetovo populárne ustrice obľúbené vďaka nezameniteľnej lieskovo-orieškovej chuti.

Využitie

Ustrice obsahujú veľa zdraviu prospešných látok, napr. jód, sodík, vápnik, draslík, mangán, železo, meď, zinok, fosfor a vitamíny A, B1, B2. Je možné ich konzumovať po celý rok – v zimných mesiacoch akumulujú svoje zásoby a sú lahodne mäsité, počas najteplejších mesiacov sa ich preprava riadi prísnymi hygienickými opatreniami.

Ustrice musia byť lesklé a vlhké. Farba sa môže líšiť podľa miesta pôvodu. Chladené lastúry by mali byť zavreté, mierne otvorený exemplár sa musí po ľahkom dotyku okamžite uzavrieť. Dôležitá je taktiež vôňa – aj ten najmenší zápach je varovný.

Otvorenie lastúry vyžaduje silu, správnu techniku a profesionálne vybavenie. Potrebný je špeciálny nôž na ustrice, ako aj krúžková oceľová rukavica chrániaca ruku, ktorá lastúru drží.

Ustrice sa podávajú surové, vyprážané, pečené, varené, gratinované priamo v lastúre alebo údené. Kombinovať sa môžu s cesnakom, šalotkou, smotanou, vajcom, paradajkami, špenátom aj koreňovou zeleninou. Dobre si rozumejú s jemnými omáčkami, napr. holandskou či vínnou penou, alebo pikantnejšími dresingami z kvalitného octu ochuteného čerstvým čiernym mletým korením.


Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Ako spoznať čerstvú ustricu

Čerstvé ustrice sú obľúbenou lahôdkou, ale vždy sa treba presvedčiť, že sú naozaj čerstvé – pozrite sa, na čo si dať pozor.

Ako otvoriť ustrice

Otvorenie ustríc nie je tak ťažké, ako sa môže zdať – pozrite sa na náš návod.