Krab kamčatský (Paralithodes camtschaticus, angl. crab Kamchatka), inak taktiež aljašský kráľovský, nie je zo zoologického hľadiska pravým krabom. Pôvodne pochádza zo severu Tichého oceána, z oblasti Beringovho mora. Pre intenzívny lov boli v USA zavedené prísne opatrenia a samice a malé samce s pancierom nedosahujúcim 137 mm sa nesmú loviť. Zhruba v polovici minulého storočia bol tento rak umelo vysadený do Barentsovho mora. Preniká do okolia Nórska, kde nemá žiadneho prirodzeného nepriateľa, takže sa hojne množí a decimuje tunajší rybí plôdik.

Krab kamčatský

Krab kamčatský

Paralithodes camtschaticus

Sezónnosť: nie

Pôvod: SZ Atlantik

Metóda lovu/chovu: pasce a lapadlá

Veľkosť: 1 - 5 kg / ks

Tučnosť: nízka


Znaky

Nepravé kraby sa vyznačujú tým, že majú za klepetami len tri páry veľkých kráčavých nôh, štvrtý pár je zakrpatený a kraby si ním čistia žiabre. Odlišujú sa tiež asymetrickými doštičkami na zadočku. Krab kamčatský má červenofialovú farbu a pancier maximálne 20 cm široký. Obrie exempláre z nórskych vôd však môžu dosiahnuť rozpätie nôh až 1,8 m. Na nohách a chrbtovom pancieri majú oveľa kratšie tŕne než ostatné kráľovské kraby z rodu Lithodidae.

Využitie

Krab kamčatský s vysokým podielom jemného mäsa sa do obchodov najčastejšie dostáva už predvarený. Jeho mäso sa predáva chladené alebo konzervované pod názvom Chatka. Čerstvého kraba, ktorý však býva k dispozícii spravidla len v oblasti výlovu, stačí spariť a vybrať jemné mäso, ktoré sa skvelo uplatní v receptoch studenej kuchyne, je možné ho však taktiež podávať teplé s rôznymi prílohami. Konzervované mäso by sa nemalo dlho zahrievať, aby nestuhlo. Pre maximálny pôžitok je potrebné šetriť korením, čo ostatne platí pre väčšinu morských plodov a rýb.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Spracovanie kraba

Spracovanie kraba je veľmi podobné ako spracovanie homára. Pozrite sa, ako kôrovce správne uvariť aj ako odstrániť pancier.