Kalmary (Loligo vulgaris, angl. squid) nazývané v gastronómii taktiež kalamáre alebo krakatice sú hlavonožce blízke sépiám a zároveň menší príbuzní obrovských kalmarov a krakatíc. Vo veľkom množstve žijú v Stredozemnom mori, ale nachádzajú sa aj v iných moriach. Vyhovujú im plytké pobrežné vody, občas sa vyskytnú aj v hĺbkach až do 200 m. Tvoria výnimku medzi samotársky žijúcimi hlavonožcami, pretože sa zhlukujú do väčších húfov. Niektoré sa počítajú až niekoľko tisíc exemplárov a vytvárajú pravidelné formácie podobné vtáčím. Hlavonožce (Cephalopoda) sa v zoologickom kmeni mäkkýšov (Mollusca) radia na najvyššiu priečku vyspelosti. Slúži im dobre vyvinutý zrak aj vyspelý mozog. Tieto obratné dravce konzumujú kraby a ďalšie morské živočíchy.

Kalmary

Kalmary

Loligo vulgaris

Sezónnosť: máj – august

Pôvod: stredovýchodný Tichý oceán

Metóda lovu/chovu: pasce a lapadlá

Veľkosť: 0,3 - 4 kg / ks

Tučnosť: nízka


Znaky

Kalmary disponujú desiatimi ramenami, dve z nich sú dlhšie než ostatné. Na rozdiel od guľatejších a ťažkopádnejšie pôsobiacich sépií majú štíhly torpédovitý tvar ukončený kosoštvorcovou chvostovou plutvou, vďaka čomu sú oveľa pohyblivejšie. Hladká koža sa sfarbuje od svetlookrového odtieňa po hnedý alebo načervenavý. Kalmary dorastajú do maximálnej dĺžky 60 cm, spravidla 30 – 50 cm, s najvyššou hmotnosťou 2 kg.

Využitie

Mäso týchto hlavonožcov je veľmi mäkké, biele a zľahka sladkasté. V Japonsku sa kalmary často jedia surové, ale medzi špecialitami rôznych prímorských kuchýň (stredomorská, ázijská, orientálna) je možné nájsť rad tepelných úprav: kalamáre krájané naprieč na krúžky sa môžu piecť, smažiť samotné, v cestíčku či trojobale, tuby bez chápadiel sa plnia plnkou a následne pečú. Mäso sa spolu s ďalšími morskými rybami a plodmi pridáva do výdatného rybieho guláša brodet a často sa objavuje taktiež v ryžových pokrmoch a šalátoch vrátane cestovinových. Okrem čerstvých a mrazených kalamárov sú v predaji taktiež najrôznejšie konzervy, ale pokrmu správne pripravenému z čerstvého kusu sa nič nevyrovná. Rovnako ako v prípade chobotníc sú mladšie a menšie kusy mäkšie, preto sa hodia na grilovanie, väčšie potrebujú dlhšie varenie alebo dusenie a vyplatí sa ich – rovnako ako chobotnice či väčšie sépie – pred prípravou prekrojiť a naklepať.


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Odkiaľ dovážame ryby

Ryby a morské plody pre vás dovážame z celého sveta – pozrite sa na krátke video.