Homár nórsky, známy tiež pod talianskym názvom scampi, garnát cisársky alebo langusta, sa od väčších homárov líši nielen latinským názvom Nephrops norvegicus (angl. lobster norwegian), ale aj drobným vzrastom. Vyskytuje sa zhruba v rovnakých vodách ako homár európsky. Najčastejšie sa loví v Severnom mori, pri pobreží Anglicka, pri atlantických brehoch Francúzska, Španielska a Portugalska, v menšej miere taktiež v Stredozemnom a Jadranskom mori. Zle znáša transport, preto na rozdiel od väčších druhov homárov býva málokedy v predaji živý.

Všetky druhy homára majú spoločnú dlhovekosť. Niektorí vedci odhadujú, že sa môžu dožiť až 100 rokov, ale pravdepodobnejšia je polovica tohto veku. Pre opakovanú výmenu panciera sa však homár staroby ťažko určuje.

Homár nórsky

Homár nórsky

Neohrops norvegicus

Sezónnosť: október – júl

Pôvod: SV Atlantik

Metóda lovu/chovu: vlečné siete

Veľkosť: 2 - 20 ks / kg

Tučnosť: nízka


Znaky

Drobnejší homár nórsky dosahuje dĺžku maximálne 25 cm pri hmotnosti 300 g, väčšina exemplárov však meria 10 – 20 cm. V čerstvom stave má ružovú farbu a takmer priehľadné mäso. Objavujú sa aj homáre s hnedastou farbou, ktorá je častá vo vodách s piesčitým dnom. Po vylúpaní si ho ľudia ľahko spletú s krevetou, odlíšiť ho je možné podľa vyvinutejšej prednej časti tela a svetlejšieho odtieňa. Hneď ako mäso začne strácať priehľadnosť a telo sa farbí do oranžova, je to známka príliš vysokého veku. Čerstvosť sa najlepšie pozná čuchom, stačí uchopiť homára za pancier, niekoľkokrát pohnúť jeho zadnou časťou smerom dole a nepríjemný zápach rybiny signalizuje, že daný kúsok už prekročil ideálny dátum spotreby.

Využitie

Homára nórskeho je možné upravovať podobne ako krevety. Výborne chutí pripravený na grile alebo jednoducho na panvici s maslom a morskou soľou a je možné ho spracovať vo forme špízov spoločne so zeleninou alebo citrónmi. Pred tepelnou úpravou sa dá naložiť do marinády, do ktorej sa najčastejšie používa olivový olej, citrónová či limetková šťava, cesnak, čerstvé bylinky alebo čili. Homár nórsky sa hodí na prípravu najrôznejších rybích polievok a používa sa taktiež pri príprave cestovín a rizota. Okrem toho je obľúbenou ingredienciou studeného pohostenia – sendvičov, šalátov či kanapiek.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Príprava homára

Pozrite sa na náš návod, ako pripraviť homára. Naši rybári vám predvedú, ako homára správne uvariť aj ako odstrániť pancier.