Domovom homára európskeho (Homarus gammarus, angl. lobster european) sú vody severovýchodného Atlantiku od Nórska po Maroko, redšie sa vyskytuje taktiež v chladnejšej časti Stredozemného mora. Všetky druhy homárov majú spoločnú dlhovekosť. Niektorí vedci odhadujú, že sa môžu dožiť až 100 rokov, ale pravdepodobnejšia je polovica tohto veku. Pre opakovanú výmenu panciera sa však homár staroby ťažko určuje.

Na lov sa dodnes používajú prútené koše a drôtené klietky s nástrahou z rybieho či krabieho mäsa. Rybári ich zabezpečia bójkou, na pobreží ich spustia do vody, priebežne ich kontrolujú a oslobodzujú z nich pohlavne nedospelé homáre mladšie ako 6 rokov a plodné samice s vajíčkami, aby sa populácia mohla obnovovať. Homáre sa väčšinou lovia v lete, prepravujú sa v škatuliach z voskovaného kartónu vyložených vlhčeným papierom a obsahujúcich nachladený gélový balíček. Pri transporte musia mať klepetá zafixované gumičkou, aby sa navzájom nezranili. V obchodoch a reštauráciách sa prechovávajú v akváriách, bez morskej vody vydržia 3 – 4 dni.


Homár europsky

Homár Európsky

Homarus gammarus

Sezónnosť: máj – august

Pôvod: SV Atlantik

Metóda lovu/chovu: pasce a lapadlá

Veľkosť: 0,45 - 2 kg / ks

Tučnosť: nízka


Znaky

Pre intenzívny lov málokedy dorastá do dospelých rozmerov 60 cm a hmotnosti 5 – 6 kg, zákazníci sa najčastejšie stretávajú s exemplármi s veľkosťou 25 – 50 cm. Klepetá európskych homárov bývajú menšie, než majú ich americkí príbuzní. Pancier máva temne modré sfarbenie s typickou kropenatou kresbou, ktorá sa objavuje aj na klepetách, ale niekedy môže úplne chýbať. Nemá však tŕň na spodnej strane čelného rohu, čo je základný znak odlišujúci homáre európske od amerických.

Využitie

Veľmi jemné homárové mäso sa rýchlo kazí, preto ho treba spotrebovať najlepšie ihneď po nákupe. Počas prípravy by mal mať homár zviazané klepetá, v ktorých má veľkú silu a je schopný spôsobiť bolestivé zranenie. Najčastejšie sa usmrcuje vložením hlavou napred do veľkého hrnca s 5 l vriaceho vývaru alebo variacej vody, je možné mu však dopredu prerezať miechu. Potom sa buď vyberie a porciuje pre ďalšie úpravy, alebo sa nechá dovariť, čím získa typickú červenú farbu.

Vareného homára je možné podávať vcelku, mäso sa hodí na pečenie, blanšírovanie a grilovanie, do polievok a omáčok, prípadne na prípravu množstva šalátov v studenej kuchyni. Z najchutnejšieho mäsa z klepiet a chvosta je možné upiecť či ugrilovať výborné medailóniky.

Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Príprava homára

Pozrite sa na náš návod, ako pripraviť homára. Naši rybári vám predvedú, ako homára správne uvariť aj ako odstrániť pancier.