Homár americký (Homarus americanus, angl. lobster american), nazývaný taktiež kanadský, býva v Českej republike k dispozícii najčastejšie. Žije v severozápadnom Atlantiku začínajúc Kanadou a končiac mysom Hatteras v Severnej Karolíne. Všetky tri druhy homárov majú spoločnú dlhovekosť. Niektorí vedci odhadujú, že sa môžu dožiť až 100 rokov, ale pravdepodobnejšia je polovica tohto veku. Pre opakovanú výmenu panciera sa však vek homárov určuje ťažko.

Na lov sa dodnes používajú prútené koše a drôtené klietky s nástrahou z rybieho či krabieho mäsa. Rybári ich zabezpečia bójkou, na pobreží ich spustia do vody, priebežne ich kontrolujú a oslobodzujú z nich pohlavne nedospelé homáre mladšie ako 6 rokov a plodné samice s vajíčkami, aby sa populácia mohla obnovovať. Homáre sa väčšinou lovia v lete a na miesto určenia sa dopravujú letecky pri teplote medzi 2 – 5 °C. Homáre určené pre METRO sú do 24 hodín po výlove naložené do lietadla mieriaceho z Bostonu do Frankfurtu a za ďalších 24, max. 32 hodín ich zamestnanci rybej platformy v Prahe ukladajú do vivária (tank naplnený morskou vodou).

Homár americký

Homár americký

Homarus americanus

 

Sezónnosť: nie

Pôvod: SZ Atlantik

Metóda lovu/chovu: pasce a lapadlá

Veľkosť: 0,45 - 2 kg / ks

Tučnosť: nízka

Znaky

Dĺžkou 65 cm a hmotnosťou do 6 kg homár americký predstihuje svojich európskych bratov. Má rovnako ako homár európsky tmavé sfarbenie, ale jeho tmavosivý či hnedý pancier nemá kropenatú kresbu. Je možné ho však ľahko identifikovať podľa tŕňa na spodnej strane čelného rohu.

Využitie

Veľmi jemné homárové mäso sa rýchlo kazí, preto ho treba spotrebovať najlepšie ihneď po nákupe. Počas prípravy by mal mať homár zviazané klepetá, v ktorých má veľkú silu a je schopný spôsobiť bolestivé zranenie. Najčastejšie sa usmrcuje vložením hlavou napred do veľkého hrnca s 5 l vriaceho vývaru alebo variacej vody, je možné mu však dopredu prerezať miechu. Potom sa buď vyberie a porciuje pre ďalšie úpravy, alebo sa nechá dovariť, čím získa typickú červenú farbu.

Vareného homára je možné podávať vcelku, mäso sa hodí na pečenie, blanšírovanie a grilovanie, do polievok a omáčok, prípadne na prípravu množstva šalátov v studenej kuchyni. Z najchutnejšieho mäsa z klepiet a chvosta je možné upiecť či ugrilovať výborné medailóniky.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Príprava homára

Pozrite sa na náš návod, ako pripraviť homára. Naši rybári vám predvedú, ako homára správne uvariť aj ako odstrániť pancier.