Chobotnica obyčajná, nazývaná taktiež pobrežná (Octopus vulgaris, angl. octopus), sa vyskytuje v Stredozemnom mori a východných častiach Atlantického oceánu od plytčín až do 100 m hĺbok. Viac jej vyhovuje kamenité dno, pretože cez deň sa skrýva v nedostupných malých štrbinách medzi kameňmi, kam sa vďaka absencii chrupkovitých častí ľahko pretiahne. Obratné, plaché a samotársky žijúce dravce lovia v noci a konzumujú kraby a ďalšie morské živočíchy aj s panciermi a škrupinami. Hlavonožce (Cephalopoda), medzi ktoré chobotnice patria, sa v zoologickom kmeni mäkkýšov (Mollusca) radia na najvyššiu priečku vyspelosti. Slúži im dobre vyvinutý zrak aj vyspelý mozog. Mnohé výskumy preukázali predovšetkým u chobotníc prekvapivú inteligenciu a schopnosť sa učiť, ktorá im pomáha, okrem iného, pri love a maskovaní úkrytu.

Chobotnica obyčajná

Chobotnica obyčajná

Octopus vulgaris

Sezónnosť: nie

Pôvod: stredovýchodný Atlantik

Metóda lovu/chovu: pasce a lapadlá

Velikost: 0,25 - 5 kg / ks

Tučnosť: nízka


Znaky

Chobotnice príroda vybavila zavalitým mäkkým telom pokrytým jemnou kožou a ôsmymi (latinský názov „octopus“ pochádza zo slova „octo“ = osem) rovnako dlhými ramenami, ktoré v prípade zranenia znovu dorastú. Chápadlá s dĺžkou až 1 m sú vybavené dvomi radmi prísaviek – slúžia na pohyb, uchopovanie a vďaka chemoreceptorom aj na oňuchávanie potravy. Chobotnice majú výrazné oči podobné ako stavovce, v ústnom otvore niekoľko radov zubov a drsný chrupavkový jazyk.

Využitie

Na jedálnom lístku sa najčastejšie ocitajú chobotnice dovážané zo Stredomoria. Predávajú sa spravidla mrazené, rozmrazené, prípadne zmrazené po predvarení. METRO ponúka taktiež čerstvé chobotnice – tie je nutné okamžite spotrebovať. Netučné tuhšie mäso s výraznou vôňou sa naklepáva tĺčikom, aby zmäklo. Menšie exempláre sú mäkšie a majú jemnejšiu chuť. V surovom stave sa mäso chobotníc používa do sushi, je možné ho naložiť do sladkokyslého nálevu, medzi najčastejšie tepelné úpravy patrí varenie, smaženie, pečenie, grilovanie a dusenie. Varenie trvá 1 – 1,5 hodiny podľa veľkosti a vyžaduje pozornosť – prevarená chobotnica totiž paradoxne stuhne. Pred grilovaním so vyplatí ju povariť a po naložení do marinády len sprudka ogrilovať.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Odkiaľ dovážame ryby

Ryby a morské plody pre vás dovážame z celého sveta – pozrite sa na krátke video.