Zeus ostnatý (Zeus faber, angl. John Dory), často nazývaný ako ryba sv. Petra, je považovaný za najväčšiu delikatesu medzi rybími pokrmami. K jeho menu sa viaže povesť o sv. Petrovi, ktorý vytiahol ulovenej rybe z tlamy zlatú mincu a na jej tele zanechal odtlačok prsta. Aj názov John Dory najskôr vychádza z talianskeho výrazu „janitore“, čo znamená strážca brány (sv. Peter je nebeský kľučiar a víta pri bráne nových prichádzajúcich do neba). Nemecké meno „Heringskönig“ (kráľ sleďov) pre zmenu odkazuje na základnú Zeusovu potravu. Žijú väčšinou samotársky alebo v malých skupinkách vo vodách Atlantického oceánu (od Nórska po Južnú Afriku) a v Tichomorí. Vyhovujú im hĺbky 5 – 200 m, k morskej hladine sa vydávajú na lov pelagických rýb, čo sú druhy žijúce blízko pod hladinou. Živia sa však taktiež sépiami a kôrovcami. Lovia sa spravidla do vlečných sietí, a ak sa vyskytnú v sieti na lovenie sleďov, rybári to považujú za dobré znamenie.

Zeus ostnatý

Zeus ostnatý

Zeus faber


Sezónnosť: nie

Pôvod: SV Atlantik

Metóda lovu/chovu: vlečné siete

Veľkosť: 0,5 – 4 kg/ks

Tučnosť: nízka


Znaky

Najväčšie exempláre môžu merať 70 cm pri hmotnosti 8 kg, priemerné ryby však dorastajú do dĺžky 20 – 50 cm. Plochá a vzhľadovo zaujímavá ryba s eliptickým tvarom sivastého tela má niekoľko nezameniteľných znakov. Predovšetkým jasne ohraničenú tmavú škvrnu za žiabrami pripomínajúcu odtlačok prsta, tvrdé lúče značne prečnievajúce dĺžku prednej plutvy, dlhú prsnú plutvu a veľkú hlavu so širokým ústnym otvorom a predsunutou, šikmo nahor smerujúcou spodnou čeľusťou. Na hrubej koži nie sú žiadne šupiny.

Využitie

Krehké biele mäso s vynikajúcou chuťou sa ľahko rozpadá, preto vyžaduje veľmi šetrný spôsob prípravy pošírovaním alebo dusením v pare pri minimálnom použití korenia. Vystačí si s trochou soli a čierneho korenia, prípadne s bazalkou a ďalšími typickými stredomorskými prísadami. Je možné ho však taktiež opatrne piecť (napr. v balíčkoch z papiera na pečenie so zeleninou) a grilovať (filetám stačia 2 – 3 minúty z každej strany).

Čerstvé ryby v MAKRO

V MAKRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie zeusa

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Rybu sv. Petra môžete filetovat podobne ako pleskáča kráľovského - pozrite sa, ako na to.