Tuniak žltoplutvý (Thunnus albacares, angl. yellowfin tuna) patrí k najdôležitejším rybám využívaným v gastronómii. Vyskytuje sa predovšetkým v pelagických hlbokých vodách (voľné more s nižšou teplotou, kam prúdy prinášajú planktón) nachádzajúcich sa v Atlantickom, Tichom a Indickom oceáne. Je povestný neuveriteľne rýchlym pohybom – vďaka silnému vretenovitému telu môže na krátke vzdialenosti vyvinúť rýchlosť až 80 km za hodinu. Túto schopnosť, na ktorej sa podieľa aj schopnosť zvýšiť telesnú teplotu podľa potreby, využíva predovšetkým pri love malých dravých rýb a v období ťahu vďaka nej urazí veľké vzdialenosti.

METRO dodržuje v sortimente rýb politiku udržateľného rozvoja a ekologickej zodpovednosti. Jeho obchodný partner je členom združenia Friends of the Sea a tuniaky loví na dlhé vlasce z rybárskych člnov, čím sa zamedzí náhodnému uloveniu delfínov, mladých rýb a ostatných tvorov. Kvóty odchytu sú nižšie, ale úradne doložiteľné.


Tuniak žltoplutvý

Tuniak žltoplutvý

Thunnus albacares


Sezónnosť: nie

Pôvod: Indický oceán

Metóda lovu/chovu: háčiky a šnúry

Veľkosť: 20 – 70 kg/ks

Tučnosť: vysoká




Znaky

Tuniak žltoplutvý patrí k najväčším rybám, bežne váži okolo 60 kg, ale môže dosiahnuť hmotnosť až 140 kg. Rovnako ako rad ďalších tuniakovitých rýb má pretiahnuté telo pokryté šupinami iba pozdĺž postrannej čiary, na prsiach a na chrbte. Svoj názov získal podľa farby chrbtových a brušných plutiev kontrastujúcich s kovovo modrým sfarbením chrbta a striebristým bruchom.

Využitie

Mäso tuniaka sa spravidla predáva vo forme filiet. Chuťou pripomína teľacie, nenápadne slanú chuť mora s plnou, orechovou príchuťou nesprevádza aróma rybiny. Mäso je pomerne tučné a veľmi šťavnaté. Jeho jasne červená farba pri zahrievaní postupne bledne, nesmie sa však dlho tepelne upravovať, inak sa vysuší a zosivie. Steak sa opeká pri vysokej teplote iba minútu a pol z každej strany a potom je potrebné na niekoľko ďalších minút teplotu stiahnuť – len tak mäso zostane šťavnaté a ružové uprostred.

Tuniak sa najčastejšie používa surový na sushi a sashimi alebo na tatarák, marinovaný sa pridáva do sendvičov. Je možné ho tiež smažiť, grilovať, dusiť, piecť a údiť. Konzervovaný tuniak je obľúbenou súčasťou zeleninových šalátov a cestovín. METRO ponúka tuniaky v kvalite „sashimi“ a vo vyššom stupni akosti „super sashimi“, pri ktorej zaručuje stálosť farby a čerstvosť až počas dvoch týždňov.


Jednotlivé časti tuniaka a ich využitie

Tuniak je často pokladaný za reprezentatívnu rybu na sushi, sashimi. Hrá ústrednú úlohu v japonských seafood kuchyniach, ale stále viac sa s ním stretávame aj v našich reštauráciách. Ak sa povie tuniak, rovnako ako u akéhokoľvek iného druhu zvieraťa, nejde iba o jeden homogénny kus mäsa. Rôzne časti sa výrazne líši rôznymi textúrami aj chuťami.

Jednotlivé časti tuniaka a ich využitie

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Odkiaľ dovážame ryby

Ryby a morské plody pre vás dovážame z celého sveta – pozrite sa na krátke video.