Trigla červená (Trigla lucerna, angl. red gurnard) je dravá ryba žijúca v húfoch na dne Stredozemného a Čierneho mora, ako aj od stredného Nórska a Islandu až k Mauretánii. Zdržuje sa v hĺbkach 5 – 300 m. Loví malé ryby, mäkkýše a kôrovce a sám je lovený pomocou vlečných sietí. Dožíva sa maximálne 14 rokov. Zaujímavosťou tejto čeľade rýb sú zvuky pripomínajúce kukanie, ktoré vyludzujú pomocou plávacieho mechúra.

Trigla červená

Trigla červená

Trigla lucerna


Sezónnosť: nie

Pôvod: SV Atlantik

Metóda lovu/chovu: vlečné siete

Veľkosť: 0,1 – 2 kg/ks

Tučnosť: nízka



Znaky

Štítnik, rovnako ako ropušnica, patrí do radu skorpénotvarých, ale k čeľadi štítnikovitých. Ryby z tejto čeľade získali názov podľa kostených štítkov na veľkej hlave so širokým, nízko položeným ústnym otvorom. Majú chrbtovú plutvu zloženú z dvoch častí, prednú s tvrdými a zadnú s mäkkými lúčmi, u štítnikov však bez jedových ostňov. Výrazné prsné plutvy môžu byť fialovoružové, prípadne modrasté a obsahujú niekoľko spodných voľných lúčov, pomocou ktorých štítniky hľadajú na dne potravu. Na brušnej strane sploštené sivočervené telo býva spravidla 35 cm dlhé, najväčšie exempláre merajú 75 cm pri hmotnosti 6 kg. Vyfarbenie sa mení podľa miesta výskytu.

Využitie

Lahodné, pevné a chuťovo jemné biele mäso obsahuje málo tuku. Ryba sa dá dusiť aj grilovať vcelku, prípadne smažiť ako filety, ale delikátnej chuti štítnika vysoká teplota neprospieva. Vylepšiť ju dokáže mierne schladenie a opätovné ohriatie, napr. v omáčke alebo rybej polievke. Napokon, filetovanie ryby je pomerne náročné, vhodnejšie je filety šetrne upiecť, napr. v balíčku papiera na pečenie (papilote). Výraznou chuťou zaujme údený štítnik, táto úprava je však bežná predovšetkým v prímorských štátoch.

Tipy zo sortimentu, akcie a cena


Čerstvé ryby v METRO

V METRO vám ponúkame len tie najčerstvejšie ryby a morské plody – pozrite sa, ako prebieha ich kontrola.

Filetovanie Trigly

Naučte sa filetovat ryby podľa nášho návodu. Triglu môžete filetovat podobne ako pleskáča kráľovského - pozrite sa, ako na to.